The Future Of Business – Dag 1

Torsdag 7 april og fredag 8 april arrangerte Ehandelsforum “The Future of Business” som handlet om ja, the future of business.

Jeg var der og skulle uansett notere, derfor bestemte jeg meg for å live oppdatere fra salen. Denne bloggposten er et resultat av alle notatene mine fra dagen. Jeg håper de kan være til nytte for deg!

Ønsker du å lese et referart fra dag 2? Sjekk ut denne bloggposten. 

PS: Dette er notater, så kan være en del skriveleifs her og der.

Takk til Karl Philip Lund som tok med meg og mange andre av sine studenter på denne konferansen!

Kjell Nordstrøm – The art of making money redefined or not by the net

Kjell Nordstrøm ehandelsforum

Kjell Nordstrøm er rangert som en av topp 10 “Management thinkers” i verden.

Alle kan gjøre kult design nå. H&M ble store ved kult design, idag er det ikke nok lenger.

Norden er den 9 største økonomien i verden. Landene er små, men enheten er stor.

Vi er i en matrix som består av tre deler:

1 Globalisering. Alle spiller på samme plan, vi har alle samme system (alle har markedsøkonomi)

2 Urbanisering. i starten på den raskeste urbaniseringen i menneskes historie (alle vil samle på relativt få steder)(fra 229 land til 600 byer – mindre en 2% av landmassen)(I Norden lever man lenger i storbyen enn på landet),

3 Digitalisering. alt som kan bli digitalisert vil bli digitalisert. Faang (Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google) = bestemmer, setter agendaen. Finnes ikke om man ikke er koblet til FAANG.

I matrixen kan man ikke velge, vil man ut er Nord-Korea alternativet.

Verden fremstilles veldig dårlig nå, mye terror og krig. Men verden har aldri gått bedre. Vi har aldri levd lenger (kommer til å bli viktig), vi har aldri hatt så lite krig, men vi har mange overvektige (flere hver dag enn som dør av krig),

Det finnes en oppskrift for å tjene penger. (Kommer ikke til å endre seg, stabil) Monopol
Temporære monopol: finnes i hodet og er ikke ulovlig å bygge. Folk hater IKEA, men drar til ikea for å kjøpe møbler. Har man fått barn må man kjøpe trip trap stol.
Persepsjon er realitet 
Et temporære monopol går over. Volvo hadde monopol på safe. Nå er alle det. H&M sitt temporære monopol er kanskje snart over for nå kan alle lage fint design billig.

De fire viktigste sakene som skjer i matrixen:

  1. Mengden kunnskap vi har øker ekstremt (pga maskiner, databaser, deling av data osv). Hjernekapasiteten økes ikke spesielt mye, 1% per generasjon.  Den totale veksten kunnskap vokser raskere enn det vi kan. Derfor blir man litt dummere hver dag. Her er det enorme kommersielle muligheter, vi trenger guiding. På alle områder.
  2. Barn i dag har ingen planer. Man vokser opp med realtid informasjon. Realtidsinformasjon er bedre enn en plan. Struktur vil bygges av trail and error. Vi får second order effects (en effekt, av en effekt, av en effekt av en effekt – vanskelig å forutse). Alle mobiler har gått fra å se veldig forskjellig ut på utsiden, nå er alle like på utsiden men personaliserte på innsiden. Være smidig og kunne bevege seg uten å være låst fast i planer.
  3. Høyskole har mistet sitt kunnskapsmonopol. Denne kunnskapen fordeles ut.
    Tacit-knowledge (taus kunnskap): At vi ikke kan si det, betyr ikke at man ikke vet. Det er vanskelig å beskrive hvordan man spiller fiolin, men lett å vise hvis man kan. Overføres ved fysisk nærhet over tid (skjer i relasjonen mellom “mester” og kommende mester”).
    Derfor vil Tacit-knowledge være viktig i fremtiden, for alle annen kunnskap kan alle andre også.
    Det er nødvendig å gå på skole, men det er ikke lenger nok for et bra liv. Det er bare en startplatform.
    Dette forklarer at “clustere” som Sillicon Vally vokser frem. Man må være der for å få den tause kunnskapen. Dette kan også være en grunn til at byene vokser så mye.
    54% av selfmade millioners i England har skrivevansker (dysleksi, adhd osv)
  4.  Livet er fult av store og små transaksjoner. Transaksjonskostnader senkes over hele the matrix. Det som skjer da er at all menneskelig virksomhet kan og kommer til å organiseres på en annen måte. Endrer man transaksjonskostnader endres måten vi organiseres på (Uber endret taxi ved å senke transaksjonskostnader).Urbanisering kommer til å domineret showet.
    Det er en dominans av kvinner i byen (2-8%), mennene blir igjen på landsbyen. Kvinner er over representert i høyere utdanning. Vi får flere og flere enpersonshusholdninger. Byene tillater oss å leve alene, men sammen (ensomme sammen).

Det meste av shopping kommer til å bli digitalisert. Det som blir igjen er det som er taus kunnskap (cafer, barer, osv vil bli igjen).

En av de største konkurransefordelene som er i Sillicon Valley er at det er veldig lett å bli amerikaner, det tar bare et par år. De stedene i verden som er “plug in and play” vil ligge langt fremme for å kunne være med på disse endringene som kommer.

Et mer utfyllende og ryddig referat fra hva Kjell Nordstrøm snakket om kan du lese på bloggen til Gaute Hjartåker.

Anna Borg, Klarna: Hvordan være klar for fremtiden?

Anna Borg

Klara Joyce bor i New York, er lærer og bor med sine venner. Hun forventer en enkel “en-klikk” shopping. Så skal hun ikke trenge å bekymre seg mer. En ting hun ikke bryr seg om er hvor denne nettbutikken er i verden, hvordan transportreglene fungerer og hvilken valutta de bruker. Hun vil ha samme opplevelse overalt i samme nettbutikker.  Hun forventer å bli gjenkjent overalt online.  Hun vil også ha samme opplevelsen i butikk.

Klara Joyce brukes av Klarna for å forbedre og lage produkter for fremtiden.

Viktige trender Klarna ser:

  1. Mobilen. 7% for fire årsiden. I dag er det over 60% hos Klarna som skjer på mobil. 90% av unge sier at de alltid har mobilen med seg. Begynn dermed å se på hvordan opplevelsen skal være på mobil, ikke på dekstop.
  2. Globalisering. Cross-boarder e-commerce vokser. Konsumentene er blitt mer globale. Flere e-handlere har også større ambisjoner globalt.  
  3. Personalisering. rett tilbud til riktig kunde, på riktig tidspunkt, på riktig kanal med rett innhold. Kan benyttes for å bygge lojalitet over tid
  4. Markedsplasser. Kobler kjøpere og selgere (globalt). Type Etsy, Alixpress.
  5. Brand to Consumer: Ikke nytt, men fremdeles viktig og blir viktigere. Mellomleddene forsvinner. Før kunne man ikke kjøpe sko på Nike.com, nå er det hovedfunksjonaliteten på nettsiden.
  6. Omni channel: Vi kommer fremdeles til å ville prøve, kjenne og levere tilbake varer. Men de fysiske butikkene vil ha en annen funksjon og det vil ikke lenger være like mange.

Opplevelsen skal være enkel, personalisert og tilgjengelig hele tiden og overalt.

Man må være klar på at ting forandrer seg kjappere. Twitter er så 2014.

Hvem vil overleve i denne nye verden?
Man må være nyskjerrig (for å kunne holde kontroll på alle endingene som kommer og se muligheter)
Mot (man må våge å mislykkes, finne nye måter å lære på og tørre å leve i de nye endringene som kommer)

Konstant endring (man må kunne tåle endringen. Tørre å kanabalisere sine nåværende lønnsome forretningsmodeller, finne nye muligheter)

Hovedgrunnen til at man handler online er at det er lett. Ifølge Klarna handler 70% igjen iløpet av 6 månder og 80% iløpet av 12 månder.

E-handel i Norge er hot. Norge har stor villighet, men det er ikke for mange handler. Sammenlignet med Sverige og Danmark handler vi like mye på black friday, men mindre totalt ellers. Men nordmenn bruker mye mer på nett når man først handler.

Det er ikke lenger de fysiske butikkene som lager nettbutikk, men nettbutikkene lager fysiske butikker.

At Norge er utenfor EU er en utfordring når det kommer til å gå på et globalt marked. Skal norsk netthandel til et nytt nivå må det gjøres en endring som gjør det lettere å komme seg inn til EU.

Lurt å følge med på netthandel.no.

Prisutdeling

Årets leverandør: Klarna
Årets logistikkopplevelse: Expert
Årets ehandelsleder: Jaan Ivar Semlitsch, Elkjøp
Årets entreprenør: Miinto.no

Jaan Ivar Semlitsch, Elkjøp: Fokus på nyskapning og vekst i Nordens største elektronikk-kjede

En dag var viktigere enn andre for elkjøp i 2015. Black friday stod for en omsetting på 770 millioner.

Alle vil spise markedslederen, det er mange nye konkurrenter og derfor er Elkjøp veldig stolte av å ha stor vekst.  Elkjøp ønsker å vokse med 3 milliarder hvert år.

En av grunnene til stor vekst er at det er så mye inovasjon, slik at det hele tiden er nye og flere produkter å selge.

Før sjekket man stort sett bare pris på store beløp, nå gjør man det på mindre produkter også.

Prisportaler som prisjakt gjør at det ikke er mulig å “gjemme seg”, er du dyr finner forbrukeren det ut.

Veksten starter med kunden. Så kan veksten skje mange steder.

Viktig å skape vekst ut fra kjernen til bedriften.  Vekst starter og slutter med kunden. Fornøyde kunder handler mer og de kommer tilbake.

30% av kundene startet handlen online. Derfor har Collect@Store vært en viktig del av veksten. 40% av de som handler på nettbutikken velger Collect@Store.

Elkjøp blir første retailbutikk hvor man kan bruke Vipps.

Det å levere tjenester som å sette opp tv, kalibrere osv har blitt viktigere for elkjøp.

Det spiller ingen rolle hvor veksten skjer.

Risiko er viktig for å få til vekst. Elkjøp samarbeidet med Jan Thomas om å lage egne produkter. Laget også en TV sammen med Grundig uten motakker (slik at man slipper å betale NRK lisens).

Elkjøp selger 200 kjøkken om dagen i Norden. (Eksempel på vekst litt utenfor kjernen).

Vekst skjer i flere dimensjoner:
kundesegmenter
Gamere, premium segment

Kategorier og konsepter
KnowHow

Produkter
Innovasjon, ta risiko (Har 20 tusen jamie oliver griller på lager).

Service

Kanaler

Torkel Johannessen, Vita: Future of growth for VITA

Vita har 214 butikker i Norge og Sverige (kun fire i sverige). Alle VITA sine konsepter har tilknyttet nettbutikk.

I september 2014 lanserte de kundeklubben. På 18 månder har de fått 680000 medlemmer. Med andre ord, ⅓ av alle norske kvinner mellom 14-80 er medlemmer.

Over 50% av de handlende er medlemmer og medlemmene handler 28% mer enn de som ikke er med i kundeklubben.

Igjennom kundeklubben har man klart å kartlegge interessen til medlemmene. Noe som er svært nyttig i markedsføringen. Derfor når man for eksempel kjører markedsføring på et produkt kan man segmentere på de man allerede vet kjøper denne typen produkter.

Hvordan ser vi på markedet og hva fokuserer vi på?

  1. Omnikanal hverdag. Kunden forventer at vi er tilstedet.
  2. Ecommerce vs fysiske butikker (nettbutikkene åpner butikk og butikkene åpner nettbutikk – aktører har behov for veldig annen kompetanse på begge deler).
  3. Hverdagen blir mer komplisert (Vita er ikke lenger bare et konsept, segmentering av kunder blir viktigere)

Torkel Johannessen, Vita: Future of growth for VITA

Hva har to år med omnikanal tilført Vita?
Det har gitt VITA veldig mye kundeinnsikt. Det er lettere å kjøre kampanjer og gjøre innkjøp når man kan basere valgene på mer fakta. Derimot er det krevende å tolke all dataen og få de riktige personene i organisasjonene til å forstå den.

Lært at man aldri vil bli godt nok kjent med kundene sine.

Netbutikken blir nå sett mer på som en katalysator fremfor en kanabalisator.

Mye av det man bruker på ecom (analyse) drar man over i butikken.

Hvordan organisere omnikanal markedsføring?

Det avhenger veldig av hvor langt bedriften har man kommet. Har man en fremoverlent markedsorganisasjon kan det ligge der. VITA opprettet en egen avdeling til å jobbe med omnikanal. Etterhvert må man koble dette sammen igjen med markedsavdelingen for å unngå siloer i organisasjonen.

All markedsføring vil bli sydd sammen og man vil bli mer pragmatisk. Med Club Vita bygger også VITA sin egen markedskanal der de kan nå halvparten sine egne kunder helt gratis.

10 råd for å lykkes med kundeklubb:

  1. Hele organisasjonen må med
  2. Tenk nøye igjennom hva du vil gi bort (Gi nok verdi til å få lov å forstyre brukern – men ikke gi for mye så det er dårlig for business)
  3. Hvilken hovedbærer: @ eller TLF?
  4. Dedikert team. Klare prosseser. Ikke nok en oppgave for markedsavdelingen
  5. Velg riktige partnere
  6. Vær forbredt på at det koster
  7. Vi får mye big data (du burde ha en analytiker for å få nok ut av dette)
  8. Ei dataen selv. Integrer med eksisterende systemer.
  9. Ikke vent
  10. Det er ingen målstrek

Mogens Møller, CEO i Sleeknote – Enter the new age of e-commerce

Sleeknote hjelper e-commerce få flere abonnenter på nyhetsbrev.

Morgens Møller Future of Business

Hvordan håndtere tøff internasjonal konkurranse

E-commerce vokser, men mye av veksten taes av utlandske nettbutikker. De har stort utvalg, gratis frakt, er lette å bruke og ofte billig.  Man kan ikke konkurrere på disse parameterne. Men, det er lys i enden av tunelen.

Ved hjelp av brukertester kan man finne måter å optimalisere nettbutikken til å passe kundens behov. Det er ennå mange sider som er utrolig dårlig på brukeroppelvelse, spesielt på mobil.

Enkel måte å gjøre brukertester:

Sett deg ned vedsiden av noen og gi dem en mobil.
1. Start dem på google
2. Gi dem et senario, eks: Kjøpe nye sko
3. Se og lær hva de gjør, hvilke sider de besøker og hva de søker på

De store sidene fungerer godt når man vet hva man vil ha. Men ofte vet man bare kategori eller type, men ikke eksakt produkt. Folk ender opp med å handle på nettbutikker som hjelper dem gjøre det riktige produktvalget. Derfor må vi gjøre om nettbutikken fra “recivers” til “salesmen”.

Dette handler om å forstå kunden. Du må forstå:

  • Hva kunden elsker
  • Hva kunden hater
  • Hva er viktig for kunden
  • Hva er ikke viktig for kunden
  • Hvordan er hverdagen til kunden
  • Hvilke utfordirnger har kunden
  • Hvilken informasjon trenger kunden for å gjøre de rette valgene?

Hvis du forstår kunden din og hvordan beslutningsprossesen forløper seg har du gode muligheter for å lykkes.

På mange nettbutikker kan du bare se produkt og pris. Dette er lite hjelpsomt for mange. Gi råd som “Velegnet for nybegynnere” for å hjelpe kunden til å gjøre de riktige valgene. Vi ønsker å bli hjulpet til å velge de riktige tingene. Vi har dårlig tid, vi har ikke tid til å se på alle produktene og sette dem opp mot hverandre.

Forbrukere trenger ikke alltid den raskeste frakten, men å få det levert til rett tid.

Andre Morys: Building a “growth process” – What you should copy from Amazon

Andre Morys

Når vi har mønsteret kan vi se det. Når man har mønstre er det umulig å ikke se en ting lenger. Derimot kan det være helt umulig å se mønstre hvis man ikke vet hvor det er.

Mange er på konferanser fordi de søker etter “golden nudgets”, de vil bli fortalt hva de skal gjøre og hvordan gjøre det.  Noen har funnet noe som funker og alle andre vil ha det. Derfor gjør mange det samme, selv om det nødvendigvis ikke vil fungere for dem.

Ikke alle burde lete etter gull på det samme stedet.

Det hjelper ikke ha det riktige verktøyet. Du mangler fremdeles personen som bruker verktøyet og en prosses som de har som du ikke forstår.

“If you cant describe what you are doing as a process, you dont know what you´re doing” – W. Edward Deming

Ikke følg best practices, de funker sansynligvis ikke for deg. Men spør deg selv, hva er prinsippet bak best practicesen og kan vi bruke det i vår bedrift. For å gjøre det kan man bruke denne modellen:

12959304_10208479511960747_405292262_o

Innsikt -> Prioritering -> Optimalisering

Spør deg selv, hvilket problem er det du løser?  Et problem hos mange store bedrifter er at man er jobber i siloer. For å dra nytte av effekten av denne modellen kan man ikke det.

Hvis du er usikker på om nettstedet ditt er optimalt og bruker riktig språk så prøv å gjør et “rollespill” med nettsiden din. Prøv å opplev hvordan språket føles. Hva ville en kunde følt om de får opp “Du har ikke fylt ut de obligatoriske feltene”.

For å optimalisere nettsiden kan man se på to ting. Man kan redusere friksjonen eller heve motivasjonen, hvorav motivasjon er viktigere. Du vil få mye bedre resultater av å heve motivasjonen.

Når du tenker på konvertering og konverteringsoptimalisering må du tenke at en konvertering er et menneske. Omsettingen din er ikke et resultat av nettsiden din, men de som besøker den.

Hvis du betaler 40$ hos Amazon får du Amazon Prime. Her betaler du for noe før du egentlig får det. Det betyr at du føler deg “commited”, noe som fører til høyere konverteringsrater. Folk kjøper så mye de kan fra Amazon fordi de allerede har brukt litt.  I Tyskland er 80% av kundene på Amazon Amazon Prime medlemmer.

Amazon har “Instant Gratification” ved å kunne kjøpe ved et klikk, sammen med convenience har de klart å lage en vane. Med Prime har de lagt til comitment.  Dette har gjort Amazon til en av verdens største E-commerce selskaper. Dette er bare 3 av over 200 psykologiske prinsipper. Hvis du tar en titt på Booking.com bruker de sosialt bevis, hvor du kan se hva andre har gjort hele tiden.

Før du endrer noe, still deg disse spørsmålene:

  1. Vil endringen bli merket?
  2. Er endringen relevant?
  3. Vil endringen forandre oppførsel?

Start å jobbe med tingene som er lett å gjøre og har stor impact. Uten å prioritere arbeidsoppgaver vil man ikke få mye gjort.  Fortsetter du å teste de gode tingene vil dette føre til vekst.

Ønsker du å lese et referart fra dag 2? Sjekk ut denne bloggposten.

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *