Instagram har annonsert at de skal gå over fra en kronologisk feed til en feeden som skal styres av en algoritme, men hva betyr egentlig det?

Det betyr at når du åpner Instagram vil ikke bilde som kommer opp øverst i feeden (og de under) nødvendigvis være de bildene som ble postet sist. Istedenfor publiseringstidspunkt er det et mattestykke som vil regne ut hvilke bilder det er størst sannsynlighet for at du vil like.

Over 1,5 millioner nordmenn er på Instagram og dette er en plattform som har mye oppmerksomhet. Hva vil denne endringen bety for markedsførere? Det skal vi snart finne ut, men først må vi se på hvorfor Instagram gjør dette. 

Hvorfor gjør Instagram dette?

Instagram selv sier at grunnen til at de gjør dette er fordi den gjennomsnittlige brukeren går glipp av omtrent 70% av bildene personene de følger laster opp.

Superenkel forskning fra analyseinstituttet Even Ødegård Science&Cupcakes konkluderer med at dette betyr at folk flest følger for mange kontoer.

At Instagram går fra en kronologisk feed til en styrt av en algoritme betyr ikke at du kommer til å få se flere av bildene fra de du følger, men at de bildene du får se er mer relevante for deg (forhåpentligvis).

Du ser bare 30% av alle postene til de du følger på Instagram

Instagram ønsker altså at de 30% av bildene du ser er de 30% av bildene som er mest relevant for deg. Dette er fordi Instagram ønsker at du skal ha en så god og relevant opplevelse som mulig, slik at du ikke slutter å bruke appen.

Algoritmen vil basere seg på hvor sannsynlig det er at du vil være interessert i innholdet, forholdet du har til personen som poster og “timeliness of the post”.  Instagram vil i første omgang ikke fjerne noen poster, bare endre rekkefølgen.

Så om du er en die hard One Direction fan vil du få opp nattens konsertbilder først om moringen, selv om moren din har lastet opp 50 bilder av den ny dekorerte stua i mellomtiden.

Det blir spennende å se hvordan algoritmen klarer å sortere innhold for oss som følger flere spesifikke temaer. Personlig har jeg en god blanding av sport, “business greier” og kosthold, om Instagram klarer å balansere ut disse i feeden gjenstår å se.

Hva betyr endringen for digital markedsførere? 

God timing, en god strategi for bruk av hashtags og ikke minst gode bilder har vært en viktig del av nøkkelen til suksess på Instagram. Hashtags for å bli oppdaget, gode bilder for å få følere og god timing for at bildene du poster skal bli sett.

Nå som algoritmen tar over vil ikke lenger timing være så viktig. Derimot vil det å poste innhold som skaper engasjement bli ennå viktigere. Poster du bilder ingen av dine følgere bryr seg om vil du forsvinne ut av feeden deres.

Instagram henter sannsynligvis data fra Facebook, noe som kan bety at hvem du er venner med på facebook og er “koblet” med der vil vises lenger opp i feeden din. For bedrifter kan dette bety at om folk er engasjert i bedriften din på Facebook kan det få positive resultater på Facebook – og motsatt.

Så det er på tide å ta steget opp på Instagram gamet ditt om du ønsker å fremdeles være med. Innholdet du kommer ut med nå må være relevant og engasjerende (hvis innholdet ditt ikke var det fra før så må du kanskje ta et skritt tilbake å vurdere strategien din).

Hva med fremtiden? 

Instagram har selv sagt at de ikke vil fjerne innhold fra feeden, bare endre rekkefølgen. Det er ikke usannsynlig at Instagram med tiden vil gjøre som Facebook å la vær å vise en del innhold i feeden.

Dette vil føre til at det blir på tide å starte å betale for å være med på leken for bedrifter. Det vil ikke være overaskende om Facebook tar med mye av sin annonsemodell over på Instagram. Det er trosalt ingen grunn til at de skal la folk reklamere gratis.

Etterhvert som Instagram vil mer kommersialisert vil det nok også komme et skille på kontotyper: bedrift og privatperson.

Konklusjon

Instagram er i ferd med å bli voksen og skal kommersialiseres ennå mer.

Det at de nyeste bildene ikke lenger kommer først i feeden tar kanskje noe vekk fra “Insta” delen av navnet, men jeg har forståelse for hvorfor Instagram mener dette er en nødvendig endring.

Det grepet Instagram nå tar med å gå over til en feed styrt av en algoritme er viktig for kommersialisering av plattformen, men det er ennå mer viktig for å bevare brukerne.

Når Instagram til en viss grad kan styre hvilke innhold du får se på plattformen kan de spare deg for mange av de “dårlige postene”, type bilder som regrammes for å kunne vinne premier ol.

Hvis du sitter her nå som en sur markedsfører som er irritert over at Instagram ikke vil gi deg fri tilgang til alle dine følgere kan du spørre deg selv hvem som har ført til at Instagram er nødt til å gjøre disse endringene. Sannsynligvis en hel haug dårlige markedsførere har skylda. Som Gary Vaynerchuk sier, “Marketers ruin everything.”.