Drømmejobben

Drømmejobben
Drømmejobben

Jeg kan aldri huske å ha hatt noen klar formening om en drømmejobb. På ungdomskolen husker jeg at jeg vurderte å jobbe med nettsider. Når jeg startet på videregående var uten tvil fotograf høyt oppe på listen og når jeg startet på siste året var jeg mer usikker, men visste iallfall jeg ville inn i mediesektoren. Planen var å studere PR, isteden endte jeg opp med et årstudium i sosiologi.

Nå er jeg halvveis i bachelorgraden min i Markedsføring og Merkevareledelse. Et studievalg jeg er kjempe fornøyd med. Her føler jeg at jeg får kombinert flere av de tingene jeg tidligere så for meg å jobbe med. Jeg har igjen fått utfordret web kunnskapene mine ved å blant annet jobbe med denne bloggen og analyseverktøy. På nett er gode bilder viktig – der kom fotoene tilbake også! Året med sosiologi har jeg fått mye igjen for, spesielt metodefaget som har gitt meg en bedre forståelse av analyse av data.

Men, siden jeg er over halvveis er jeg også snart ferdig. Hvor skal jeg jobbe etter endt studiet?

En undersøkelse fra Deloitte viser at 80% av arbeidstakere misliker jobben sin. Noen velger å slutte for å finne seg en ny jobb mens mange bare biter tennene sammen for å komme seg gjennom arbeidsdagene.

Å mistrives i jobben er jeg åpenbart ikke interessert i. Hvem vil vel det. For å unngå dette må jeg prøve å finne drømmejobben og jobbe for å få den.

Hvordan finne drømmejobben?

Scott Dinsmore hadde i en periode en 80% “quit-rate”, det vil si at 80% av de han møtte for en kaffe og for å snakke om jobb sa opp jobben sin etter møte. I en TED Talk delte han sine tre tips for å finne ut hva som er drømmejobben.

  1. Bli en ekspert på deg selv
    Hvis du ikke vet hva du leter etter kan du heller ikke forvente å finne det. Du er nødt til å gå inn i deg selv å finne ut hva som er dine unike styrker, dine verdier, dine erfaringer og hva du er lidenskapelig opptatt av. Ved å kjenne seg selv godt vil man også forstå hvilke retning man må gå i.
  2. Gjør det umulige 
    Det er to grunner til at du tror du ikke kan gjøre det umulige: 1) Du forteller seg selv at du ikke kan gjøre det. 2) Andre forteller deg at du ikke kan gjøre det.

“…Life can be much broader once you discover one simple fact: Everything around you that you call life was made up by people that were no smarter than you. And you can change it, you can influence it… Once you learn that, you’ll never be the same again.” – Steve Jobs

Alt som engang har vært nytt har blitt sett på som umulig. Hjulet var engang umulig. Å kunne forflyte seg verden rundt på noen timer var engang umulig. Å kunne prate med noen i telefonen var engang umulig. Hver dag går ting fra å være umulig til mulig.

  1. Omgi deg selv med lidenskapelig personer
    Den raskeste måten å gjøre ting du tror er umulig er å omgi deg med personer som allerede gjør det umulige. Når vi er rundt “vanlig” mennesker som gjør ting man selv ser på som ekstraordinært blir det etterhvert normalt.

“You are the average of the five people you spend the most time with”.  – Jim Rohn  

Hvordan finne drømmejobben

Ikke en plan, men et kompass

På mandag denne uken hadde vi besøk av Carl Størmer. Han geleidet oss gjennom sitt liv og fortalte oss hvordan han hadde kommet i den posisjonen at han i dag drev med det han likte best. Kommunikasjon og jazz. Han mente at en detaljert plan om hvordan du skal skaffe deg drømmejobben ikke vil fungere, fordi det skjer ting underveis. Det du trenger er et kompass som viser hvilken retning du skal i.

Det samme prinsippet kan man på mange måter trekke over i business. Isteden for å bruke lang tid på å legge planer om hvordan man skal nå sine mål er det bedre å bare gå i den retningen, så vil man komme ditt etterhvert uansett.

Hva er min drømmejobb?

Det siste året har jeg brukt mye tid på å prøve å bli bedre kjent med meg selv og forstå meg selv bedre. En del av det å være mer selvbevisst er ikke bare å få kontroll på det man er god på men også være klar over egne svakheter.

Jeg valgte valgfaget digital markedsføring fordi jeg er helt sikker på at dette er fremtiden. Det er også derfor logisk nok i denne bransjen jeg ønsker å jobbe.

Jeg ønsker meg en arbeidsdag som er variert og utfordrerne. Ved å bli utfordret føler jeg at jeg lærer både mer og raskere. Noe jeg også tror er viktig da dette er et fagområde der det stadig skjer store forandringer. En annen viktig ting for meg er å møte folk på jobben. Å sitte alene og ikke prate med noen løpet av en hel dag er ikke noe for meg.

Jeg ønsker å jobbe i en bedrift som speiler noen av mine kjerneverdier. Læring, åpenhet, ha det gøy, glede andre og samarbeid. 

Jeg ønsker å jobbe i en bedrift der det er en kultur for samarbeid og en kultur for å lære å tørre å ta sjanser for å prøve ut nye ting. Jeg ønsker å jobbe et sted som er mer som en familie enn som et sted der alle bare så vidt kan kvalifiseres som bekjente.

Jeg ønsker å jobbe i en bedrift der de andre ansatte er flinke, rå flinke. Ved å være i nærheten av andre som presterer er jeg helt sikker på at man også selv prestere selv også.

Jeg ønsker å jobbe i en bedrift der de ansatte er flinke til å utveksle erfaringer og kunnskap – på tvers av fagfelt. Jeg tror at alle uansett hva de jobber med har mye å lære av hvordan de andre i bedriften jobber.

Dette er kanskje en litt vag beskrivelse av en drømmejobb og et drømme sted å jobbe. Men det er i denne retningen kompassnålen peker – så får vi se hvor jeg stopper på veien.

Føler du at du har en mulighet som matcher min drømmejobb? Send meg en epost til evenode@live.no

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

2 kommentarer

  1. Tilbaketråkk: Drømmejobben - Jonas Moe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *