Google kvitter seg med annonser – Hva betyr det for deg?

Google fortalt på fredag forrige uke at det var slutten for annonsene i høyremargen på desktop/laptop. Over helgen var de borte. Antall annonseplasser er nå redusert. Hva betyr det? Jo, for deg som annonsør betyr det større konkurranse. Annonsene vil nå vises i toppen og bunn av søk. 

For å forstå hva dette betyr for deg som annonsør må man først vite hvordan Google bestemmer hvilke annonser som skal vises.

Google ønsker at annonsene skal være så relevante som mulig. Hvordan Google bestemmer hvilke annonser som skal vises foregår som en auksjon. Google rangerer hvilke annonser som skal vises ved hjelp av flere faktorer. Den ene er budet (hvor mye du er villig til å betale for et klikk). Så har man kvalitetspoeng (en poengsum bestående av forventet CTR (click-through rate, landingssiden og annonses relevans). Den siste faktoren er annonseutvidelser (telefonnummer, lenker til andre nyttige sider på nettstedet ditt, adresse osv).

Tilsammen resulterer dette i en Ad Rank. Det er denne som avgjør om annonsen kommer til å vises og hvor høy plassering du får.

For en mer detaljert forklaring kan du sjekke ut denne videoen:

https://www.youtube.com/watch?v=PjOHTFRaBWA

Som allerede nevnt vil færre plasser føre til en høyere konkurranse. Noe som kan føre til at kostnaden for et klikk vil gå opp.

Vi har nå sett at det er flere faktorer som spiller inn en hva man er villig til å by for et klikk. Selv om kostnaden for et søkeord øker kan man ved å lage bedre annonser, mer relevante landingssider og legge til annonseutvidelser ende opp med å betale det samme som før og til og med ha en bedre plassering enn tidligere. Ved å legge til disse annonseutvidelsene vil annonsen din ha mer relevant informasjon for søkeren – noe som kan gi deg en høyere CTR og flere lønnsomme klikk da brukeren vet ennå bedre hva din bedrift driver med.

Gym Ila bruker annonseutvidelsene for nettstedslinker, adressetilegg og telefonnummer. Dette er med på å gjøre annonsen deres mer relevant.
Gym Ila bruker annonseutvidelsene for nettstedslinker, adressetilegg og telefonnummer. Dette er med på å gjøre annonsen deres mer relevant.

Når CPC (cost-per-click) blir høyere må annonsører også bli flinkere til å vurdere når det er lønnsomt å annonsere. Ved å gå igjennom kampanjene dine kan du se hvilke når annonsene dine er lønnsomme eller ikke. Kanskje du ikke trenger å vise annonsene dine hele uka – kanskje helgen holder? Eller hva med å by mer på annonseplass for de som søker som er nærmere butikken vår enn de som er lenger unna da det er mer sannsynlig at disse vil komme innom?

Google har også økt antall annonser som kan vises i toppen av en søk. Stadig oftere kan vi se fire annonser over søket. Som du kan se på skjermbildet under er det bare to organiske søk man kan se uten å måtte blad nedover på siden (dette varierer selvfølgelig på skjermstørrelse). Noe som betyr at om du ikke organisk ranker veldig høyt kan nå dra ennå større nytte av å bruke SEM.

Fire annonser over søkeresultatet i Google
Fire annonser vises over søkeresultatet

Googles kunnskapspanel og Google Shopping vil fremdeles være tilgjengelig i høyremargen.

Google Shopping i høyremargen på søk
Her ser vi at Google Shopping fremdeles er i høyremargen på søket.
Google Kunnskapspanel
Google sitt kunnskapspanel eller knowledge panel som det også er kalt er fremdeles også synlig i høyremargen

Vi kan konkludere med at dette er et smart valg av Google. Google vil presse annonsører til å lage mer relevante annonser. Relevante annonser får mer klikk. Får ikke annonsene klikk er det heller ikke vits for Google å vise dem.

Google viser også at de er fleksible og har kontroll over sitt eget produkt. Det gikk ikke lang tid fra de annonserte at annonsene i høyremargen skulle vekk før de var borte. Dette setter krav til annonsører og byråer som jobber med Adwords til å hele tiden måtte følge med på hva som skjer.

Så selv om konkurransen om å få annonsen din vist vil bli tøffere vil disse endringene sannsynligvis være gode for de som er flinke til å optimalisere annonsene sine, nettsidene sine og utnytte funksjonaliteten i Google. Det å bli ennå mer bevist på når annonsene dine er lønnsomme eller ikke er også viktig.

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

4 kommentarer

  1. Veldig bra innlegg Even!
    Du skriver så bra at det kanskje er en ide å se om du kan få noe av det på trykk i feks Kampanje eller andre steder?

    Stå på – du vil nå langt til sommeren om du fortsetter slik. Da vil det stå respekt av din digitale portefølge, og den har du i hovedsak skapt på et halvt år!

    Lykke til fra
    -arne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *