Google Powersearch

En av grunnen til at jeg valgte digital markedsføring som valgfag i bachelorgraden graden min i merkevarebygging og merkevareledelse er at jeg ønsket å få mer digital kompetanse.

I den sammenheng har vi blitt oppfordret av vår foreleser Arne Krokan til å ta Google sitt Google Powersearch kurs.

Kurset gir en grunnleggende innføring i hvordan Google sin søkemotor fungerer, samt enkle og avanserte teknikker for å finne frem til den informasjonen man er ute etter.

Vedsiden av det grunnleggende kurset tilbyr også Google et viderekommende/advanced kurs. Kurset består av 12 utfordringer i ulike vanskelighetsgrad du kan løse.

Hvordan var Google Powersearch kurset?

De fleste av oss kan bruke Google, men de færreste vet hvordan vi kan få mest mulig ut av søkemotoren. Det er det Google Powersearch ønsker å lære oss.

Kurset er delt opp i seks ulike klasser, med en midtveis og avsluttende prøve. Hver av bolkene har en 5-7 leksjoner. Etter hver leksjon får du en øvingsoppgave. Du kan velge selv om du vil lese leksjonene eller se dem som video. Jeg valgte å se alle som video da jeg føler det passer meg bedre for da får jeg alt demonstrert, men jeg tror man kan komme seg raskere gjennom kurset ved å lese – siden man får jobbet mer i sitt eget tempo.

Jeg brukte nesten 4 timer på å gjennomføre hele kurset. Det inkluderte midtveistesten og avsluttningstesten, samt alle øvingsoppgaver underveis (uten om de relatert til å poste på Google forum). Så, dette tar en del tid. Hvis du ikke har tid til å gjennomføre hele kurset har jeg lagt ved noen tips av hva jeg lærte i bunn av dette innlegget.

Nå skal jeg ikke skryte på meg selv å være noen searchwizard, men en god del, spesielt i bolk 1 og 2 føltes veldig basic. Kanskje ikke så overaskende, da kurset er grunnleggende. Selv om det var en ting her og der å plukke opp. Føler du at du har god kontroll på søk kan du prøve deg på øvingsoppgavene til hver leksjon og heller se på de du ikke får til.

Her er en video fra kurset som forklarer godt hvordan Google søk fungerer.

 

7 tips til hvordan bruke Google Søk

Siden kurset tar en del tid å gjennomføre betyr det at alle ikke kommer til å ta seg tiden til å gjennomføre det. Så her skal jeg dele med deg de fem tingene jeg mener var mest nyttig fra kurset. Ikke alle disse punktene er knyttet til direkte måter å søke på, men også hvordan man burde tenke før og underveis når man søker.

 1. Ekskluder treff
  Ofte når man søker får man opp ting som er helt uinteressant eller man ikke ønsker. For å slippe disse treffene kan man legge til et minustegn, så ordet man ønsker å ekskludere. For eksempel: “guacamole -hvitløk”, så slipper du oppskrifter med hvitløk i. Det samme fungerer for å eksludere kilder også, ønsker du ikke å få oppskrifter fra matprat, kan du søke “guacamole -site:matprat.no”.
 2. filetype: 
  Dette var et funksjonsøk jeg ikke visste fantes. Hvis jeg ønsker å lese mer om sharing economy, men ønsker å gjøre det på dokumenter jeg kan printe ut burde jeg søke: filetype:pdf Sharing economy.
 3. Anvend kunnskap om Google søk til annet en søk
  Litt rart navn på et punkt, men du skjønner hva jeg mener straks. I videoen over lærer man hvordan Google bestemmer hvilke nettsider som kommer opp når noen søker på et tema. Ved å vite hvordan Google henter informasjonen som kommer fremst kan man også posisjonere seg slik at det er lettere å komme til toppen selv. En av måtene Google rangerer på er ved å se på backlinks (lenker som linker til et nettsted). Dette er en av grunnen til jeg jeg lenger opp i bloggposten har lenket til Arne Krokansin blogg. For når jeg gjør det får jeg en trackback fra han, slik at Google ser at hans blogg lenker til min – noe som forhåpentligvis vil føre til at jeg får en bedre PageRank og havner høyere i Google.
 4. Bruk alle Googles ressurser
  For å finne informasjonen man er ute etter kan det være smart å ikke bare se på alle resultater, men å benytte seg av å se resultatene også på bilder, video, nyheter, i bøker, kart. Ved å benytte seg av flere av verktøyene kan man få en bredere forståelse for det man undersøker.
 5. Vær kildekritisk
  Google lister opp de treffene som Google tror er mest relevante for deg. De trenger nødvendigvis ikke være de samme. Ved å se på flere av søketreffene dine kan du se om den samme informasjonene går igjen. Være også obs på at det du søker etter vil påvirke resultatene dine. Søker du etter “Hvor lang er en meitemark? 10 cm” vil du få opp flere treff som bekrefter det du trodde, men siden du inkluderer 10 cm prioriterer Google sidene som mangler dette ned, selv om det kanskje er disse som har den riktige informasjonen. Vær derfor generisk i dine søk.

Hvis du ønsker å lære mer om søk anbefaler jeg kurset på det varmeste. Det gir et godt innblikk i hvordan Google Søk fungerer og jeg kan nærmest garantere deg at du lærer noen funksjoner du ikke visste fantes.