Da Instant Articles bla lansert i våren 2015 sa Jan Thorsen i Egmont Danmark:

“Dette kommer til å endre nettaviser for alltid og snu opp og ned på styrkeforholdet i publiseringsindustrien”

Instant Articles er en tjeneste som lar mediehus publisere artiklene på Facebook. Dette skaper en fordel for brukere siden artiklene lastes inn mye raskere enn artikler som bare var delt ”på vanlig måte” så avisens nettsted måtte lastes inn (se forskjell på innlastningstid lenger ned i posten). Man slipper også å forlate Facebook appen. Innholdet i artiklene blir også tilpasset til å fungere optimalt på mobil. Facebook vil reduserer da transaksjonskostnadene ved å velge om man skal lese en artikkel eller ikke.

Ifølge The Wall Street Journal var det i desember 2015 rundt 100 aktører som daglig publiserte innhold i Instant Articles. De første aktørene som får tilgang har inngått samarbeid med Facebook. Blant disse finner vi The New York Times, National Geograpich og Buzzfeed.

En annen som bruker Instant Articles er Washington Post som eies av Amazon grunnlegger Jeff Bezos, de har utalt at de ønsker å publisere alt de lager på Instant Articles, det vil bli ca 1200 artikler om dagen.

Instant Articles tilrettelegger for nettverkseffekter, ved at sakene er tilgjengelig på Facebook vil det være lettere for personer å spre dem i sine nettverk. Artikler som ligger bak betalingsmurer vil få dele, da man vet at sitt nettverk uansett ikke vil ha tilgang. Dette fører til at færre oppdager artiklene. Dette problemet kan løses ved at folk som blir tilsendt lenker eller kommer fra sosiale medier får tilgang uansett.

Vil bli tilgjengelig for alle

Etterhvert vil tjenesten bli tilgjengelig for alle Facebook sider. Dette vil gi hvem som helst mulighet til å konkurrere med avisene. Vi kan med andre ord si at Facebook går fra å være en distributør av innhold til å bli en publiseringsplattform.

Hvordan lese Instant Articles?

Det er i dag fremdeles få aktører som poster på Instant Articles, noe som kan føre til at du ikke kommer over dem så ofte.

Hvis man ønsker å lese en Instant Article for å sjekke ut hvordan det er kan man bruke Facebook appen enten på iPhone og Android.

Så må du finne en Facebook Page som bruker Instant Articles. Du kan for eksempel søke opp The Guardian eller Washington Post som begge bruker Instant Articles aktivt.

Ønsker du å sjekke ut en norsk avis kan du se på Dagbladet.

Dagbladet først ute med Instant Articles i Norge

Instant Articles har vært i testing siden mai 2015. Det første norske mediehuset som tester ut plattformen er Dagbladet. Fra og med starten av januar har de startet å poste noen artikkler om dagen på Instant Articles.

Her kan du se en sammenligning mellom å åpne en Instant Article fra Dagbladet og en vanlig artikkel.

Dagbladet ikke instant articlesjN9uy4

Som vi kan se er det en markant forskjell på innlastningstiden på Instant Articles vs å hente inn artikkelen fra Dagbladet.

Personlig så synes jeg interfacen på Instant Articles også ser mye bedre ut. Den føles mer oversiktlig og ikke minst er bedre tilpasset mobil.

Instant Articles har mulighet for å gjøre mye mer enn det vi kan se over Dagbladet gjør. Instant Articles kan spille av lyd, vise kart, video mm. Sjekk ut denne videoen for å få et inntrykk:

Hvordan tjene penger med Instant Articles?

Pengene man tjener på Instant Articles kommer fra annonser. Som bruker av Instant Articles har man to valg når det kommer til annonsene. Du kan selge dem selv og beholde alle inntektene eller du kan bruke Facebook sitt annonseverktøy og dele fortjenesten. 30% til Facebook og 70% til deg.

En annonse kan vises så ofte som hvert 350 ord. Tidligere var det kun hvert 500 ord.

Hvordan ta i bruk Instant Articles

For å ta i bruk Instant Articles er man per i dag nødt til å søke om å bli med i programmet. Dette gjøres på Facebook sine sider. 

Instant Articles vil etterhvert bli tilgjengelig for alle.

Tøffere konkurranse på nyheter

Om jeg leser fotballresultater skrevet av VG, Dagbladet eller en fotballblogger spiller ikke så mye rolle. Derfor vil det heller ikke spille så mye rolle om hvem som har publisert artikkelen hvis jeg får den opp i Facebookfeeden min fra Instant Articles.

Commodities er varer og tjenester som er så godt som like, man kan bytte leverandør uten at det spiller noen rolle. Vi kan dermed si at nyheter på nett er blitt commodities. En egenskap ved commodities når de er på det frie markedet er at prisen vil presses ned mot grensekostnad. Digitale tjenester, som nettaviser har gjerne høye faste kostnader, men lave variable. Det koster ikke noe mer at en til leser en artikkel. Derfor vil det føre til at grensekostnaden blir null og nyhetene da bli gratis.

Med Instant Articles gir Facebook mange eksisterende og nye aktører muligheten i større grad til å slåss med de store avisene om hvem som skal dele de dagligdagse nyhetene.

Man kan stille seg spørsmålet: Kan Instant Articles føre til at journalister i mindre grad vil være avhengig av aviser? Kan en god journalist tjene bedre ved å publisere sine egne saker på en Facebook Page?

Utfordrer norske mediehus sin forretningsmodell

Mediehusene er preget av synkende inntekter, lavere opplag og de samme kostnadene som før, dette har før til omstillinger i sektoren. Den vanligste forretningsmodellen for nettaviser er annonser. Noen annonser selges på antall visninger og andre på antall klikk. En annen løsning flere bruker, gjerne i sammenheng med annonser, er en freemium modell. Det vil si at noe av innholdet i nettavisen er gratis mens annet må betales for. Eksempler på dette kan være saker om havner bak VG+ eller slik The New York Times som lar deg lese et antall artikler gratis før du må betale for å kunne lese flere. Noen nettaviser har også̊ lagt hele avisen bak en betalingsmur. Det vil si at man må betale for tilgang. For nettaviser som også̊ har papir avis kan deler av inntjeningen komme fra løsalg, abonnementer, annonsesalg og subsidier.

Facebook står i dag for en stor del av trafikken som sendes til avisene. En undersøkelse som kom ut i januar 2016 sier at 67% av nordmenn har ikke besøkt forsiden til de store nyhetsaktørene i Norge: Aftenposten, VG, NRK, TV2 og Dagbladet. Det vil si at folk ikke lenger går inn på forsiden og klikker på det de vil lese, men finner artikler andre steder, slik som på Facebook, Twitter eller Google. Derfor vil det bli viktigere å viktigere for avisene å være i feeden for å få trafikk.

Men Instant Articles skaper ikke trafikk. Alt skjer på Facebook sin plattform.

Vi ser at Facebook utfordrer avisenes forretningsmodeller med Instant Articles. Å tjene penger på annonser og abonnementsalg på egne nettsider vil være vanskelig når folk ikke lenger går på avisenes forsider, men bruker Facebook som en kurator som fører dem til artikler rundt om kring på nett. Avisene blir nødt til å se på muligheten for å kunne tjene på de annonsemulighetene Instant Articles gir dem.

// Denne oppgaven er en omskriving av Oppgave 2 ved eksamen i Digital Markedsføring ved Høyskolen Kristiania. Oppgaveteksten finner du her