Hva kan vi lære av Sriracha?

For et par uker siden kom jeg over Sriracha hot-sauce i en innvandrerbutikk.  Hvor jeg hadde hørt om produktet før klarte jeg ikke komme på der og da, men i ettertid har jeg husket at det må ha vært via oppskrifter på blogger og på YouTube. Dette synes jeg var ganske interessant og startet å undersøke litt.. 

Sriracha Hot Chili Sauce
CC: Mike Mozart

Du har selv sannsynligvis hørt om Sriracha av en venn eller sett en av saus-flaskene deres på en restaurant. Derimot har du garantert aldri sett dem i en reklame. Ikke på TV, ikke på bussen, ikke i en avis og ikke som en sponset Facebook post. “I don’t advertise, because I can’t advertise,” har CEO David Tran utalt i en av hans få medieintervjuer. Likevel omsetter firmaet hans Huy Fong Foods Inc for nesten 100 millioner dollar i året. 

Nevnte jeg at de ikke bruker en krone på reklame? Jovisst, det gjordet jeg. Noe annet Tran ikke bruker mye tid på er å tenke på profitt. Selv hevder han at de ikke har hevet utsalgsprisen fra fabrikken siden de startet å produsere. 

Høy kvalitet – Lav pris

Da Tran flyttet fra Vietnam til USA for litt over 30 år siden svanet han en god hot sauce som vietnameserne kunne putte på maten sin. Det var slik han kom opp med ideen om å lage en høy kvalitets hot sauce – til en billig penge. Det holder han fortsatt på med den dag idag.

Noe av det som skiller Sriracha ut fra andre produsenter er at de bruker ferske chilier isteden for tørkede (som er bransjestandard), noe som fører til at de er avhengig av å ha chiliplantasjene rett i nærheten av fabrikken. En plukket chili må nemlig produseres til hot sauce i løpet av et døgn.  Ved å hele tiden strebe etter å ha et godt produkt har Huy Fong Foods klart å lage et produkt som er så godt at de ikke trenger å gjøre noe mer.

WOM – Word of mouth

Kun det siste året har Huy Fong Foods vært tilstede i sosiale medier, henholdsvis Facebook (link), Instagram og Twitter.  De har også det siste året fått seg en ny webside. Det vil si at de nå har muligheten til å være en del av samtalen med sine fans. Men fansen har allerede snakket om dem lenge. Bare på Instagram er det lagt ut over 400.000 bilder med #sriracha. Til sammenligning har #carlsberg 250.000 bilder.

For en markedsfører kan Sriracha sin suksess vanskelig å forstå. Lite fokus på merkevarebygging og tilstedeværelse, outsourcet distribusjon, ingen reklame og selger produktet til samme pris som i 1990.  Men Sriracha har gjort det viktigste veldig bra. De har laget et godt produkt. 

Folk snakker om Sriracha – fordi det er et bra produkt. Og gode produkter, ja de selger.  Det at folk snakker om ditt produkt er den beste reklamen du kan få. 

Ingen markedsføring kan på lang sikt redde dårlige produkter og gode produkter kan overleve uten god markedsføring. 

Et godt produkt og god word of mouth kan også føre til resultater som dette: 

Good Mystical Morning sin Sriracha Challenge har over ti millioner visninger.

Og 700 tusen mennesker har sett BuzzFeed sine 15 facts om Sriracha.

Dette er gratis – dette er god reklame.

Har du noen andre eksampler som kun benytter seg av word of mouth?

Kilder:
The Zen of Srirachas No Marketing Approach
Huy Fong Foods Inc
The highly unusual company behind Sriracha, the world´s coolest hot sauce 

 

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *