Tirsdag 8 mars slapp Facebook sammen med Automattic (de som driver WordPress) og norske Dekode en plugin som gjør wordpress nettstedet ditt kompatibelt med Instant Articles. 

Det betyr at de 250 millioner nettsiden som benytter seg av WordPress som motor vil kunne ta i bruk Instant Articles den 12 april. I denne bloggposten skal jeg vise deg hvordan du kan gjøre nettstedet ditt klart for lanseringen.

Hva er Instant Articles?

Instant Articles er en tjeneste som lar mediehus publisere artiklene på Facebook. Dette skaper en fordel for brukere siden artiklene lastes inn mye raskere enn artikler som bare var delt ”på vanlig måte” så avisens nettsted måtte lastes inn (se forskjell på innlastningstid lenger ned i posten). Man slipper også å forlate Facebook appen. Innholdet i artiklene blir også tilpasset til å fungere optimalt på mobil. 

Les mer: Hva er Instant Articles? 

Hvordan sette opp Instant Articles i WordPress

Her kommer en step-by-step guide til hvordan du kan gjøre nettstedet ditt klart for Instant Articles. Hvis du er av typen som foretrekker å se video så scroll litt ned.

Installer utvidelsen
Instant Articles utvidelsen er enn så lenge ikke tilgjengelig fra utvidelsesbiblioteket til WordPress, men den kommer dit snart. Enn så lenge må du laste ned filene fra denne GitHub siden.

Når du har klikket på lenken finner du knappen “Download Zip”.

Last ned instant Articles fra GitHub

Last ned instant Articles fra GitHub

Last opp utvidelsen

 1. Åpne kontrollpanelet på ditt WordPress nettsted
 2. Klikk på Utvidelser
 3. Velg “Legg til ny”
 4. Velg “Last opp utvidelse”

  Last opp utvidelsen i administrasjonspanelet på nettsiden din

  Last opp utvidelse

 5. Klikk på “velg fil”, her finner du ZIP filen du lastet ned fra GitHub.
  Skjermbilde-2016-03-09-kl.-09.59.22
 6. Når instalasjonen er gjennomført klikker du på “Aktiver”

For å sjekke om installeringen har fungert kan du gå på dittdomene.no/feed/instant-articles. Her vil du se en RSS feed.

Vola, nettsiden din er nå klar for lanseringen av Instant Articles 12 april!

Hvordan sette opp Instant Articles i WordPress – Video

Koble nettsiden sammen med Facebook siden din

Etter du har gjort nettstedet ditt klart er du nødt til å koble Instant Articles feeden sammen med Facebook siden din. Dette er så vidt jeg vet ikke mulig før 12 april, så du må kanskje komme tilbake hit da.

Men her er hvordan du gjør det:

 1. Gå til siden din, klikk på “Settings”
 2. Velg Instant Articles på venstre siden (per 9 mars ikke tilgjengelig hos meg ennå)
 3. Legg inn lenken til feeden du har laget.

Thats it. Nå er det bare å vente på at Facebook skal sjekke at alt fungerer og at nettstedet ditt ikke bryter noen av facebook sine rettningslinjer.

Du kan selv velge om artikklene dine som hentes fra feeden skal automatisk støtte IA eller så kan du manuelt aktiviere/deaktivere det under Publishing Tools. Artikkler som ikke er aktivert til å støtte IA vil bare vises slik som vanlig lenker vises i dag.

Annet som er kjekt å vite

Etter at du har blitt godtatt vil alle nye artikler som du publiserer på nettsiden din automatisk bli vist som Instant Articles når de postes på Facebook (på de enheter som støtter IA).

De som sitter på en enhet som ikke støtter Instant Articles vil bli sendt til den vanlig versjonen av artikkelen på nettsiden din.

Instant Articles vil ikke forandre måten du publiserer på Facebook på. Artiklene dine blir ikke automatisk publisert til facebook siden din. Men, når linkene blir delt (av hvem som helst) vil artikkelen vises som en IA på alle støttende enheter.

Facebook sier selv at Instant Articles ikke vil bli favorisert i hvordan postene i nyhetsfeeden rangeres. Så Instant Articles konkurrerer på lik linje med andre “vanlig” artikler som postes. Derimot kan man anta at Instant Articles vil ha en bedre respons (mer klikk, lenger lesetid osv.) noe som vil påvirke rankingen.

Hva tenker du om Instant Articles? Har du noen spørsmål er det bare å stille dem i kommentarfelte så skal jeg svare så godt det lar seg gjøre!