Min eksamensbesvarelse i digital markedsføring (DIG2100)

Student skriver eksamen

15 januar publiserte Arne Krokan årets første eksamenen for valgfaget Digital Markedsføring (DIG2100) våren 2016.

Under sitt foredrag på Social Media Days nevnte Bente Sollid Storehaug at Arne hadde lagt ut eksamensoppgavene på bloggen sin. Det digget Christine Calvert.


Så kom oppfordringen fra Arne:

I dag kom eksamen tilbake fra sensur – på tide å ta oppfordringen til Arne på alvor. Lenger ned i bloggposten ligger hele eksamensbesvarelsen, men først skal jeg presentere oppgavene.

Denne eksamen gikk ikke ut på å forstå hva som gir best konverteringer, lære Adwords eller hvilke annonser som fungerer best. Den handlet om å forstå hvordan den digitale utviklingen påvirker og endrer samfunnet og hvordan aktører som Facebook kan tvinge mediebransjen til å måtte revurdere sine forretningsmodeller.

Eksamen bestod av 2 oppgaver og teller 40% av karakteren i faget.

Oppgave 1: Delingsøkonomi

Oppgavetekst: Delingsøkonomien får stadig større oppmerksomhet også i det norske samfunnet. I Bergen er AirBnb største utleier og i New York er det over 20 000 Uber-biler, mot ”bare” 13500 drosjer.

Forklar hvorfor delingsøkonomien vokser så raskt med bakgrunn i begreper som omfattes av ”digital økonomi” og andre forhold du mener påvirker veksten.

Drøft hvilke momenter som taler for og mot delingsøkonomien i Norge.

Oppgave 2: Facebook Instant Articles

Facebook har startet tjenesten ”instant articles”. Forklar kort hva dette er. Lag en analyse av hvordan denne tjenesten kan påvirke konkurransebildet for norske medier samt utviklingen av norske avisers forretningsmodeller.  I analysen skal du også bruke begreper fra ”den digitale økonomien”.

Eksamensbesvarelsen på denne oppgaven var også grunnlaget for bloggposten “Hva er Instant Articles?”.

Den fulle eksamensbesvarelsen min kan du se her:
[slideshare id=58759947&doc=eksamendig2100-160226143653&type=d]

Vurdering av eksamen

Det at eksamener blir utlevert tidlig i semestret er ikke noe nytt, men at innleveringsfristen er 5 februar er ikke hverdagskost. Når 40% av karakteren skal avgjøres tidlig skapes det jo et vist form for press på å prestere. Fordi å gå resten av semestret i møte med en dårlig karakter kan være utfordrende – på samme måte som det å ta med seg en god karakter inn i resten av semesteret kan være svært motiverende.

Jeg synes oppgavene var gode og utfordrende. Det å måtte sette seg inn i og forstå samspillet mellom samfunnet, teknologi og organisasjon er viktig. Dette er kunnskap som det iallfall for meg kan virke som mange digitale markedsfører kanskje mangler. En ting er å lære seg de digitale verktøyene som Adwords og Facebook Ads, en annen er å forstå hvordan det funker. Så hvis du skal ansatte en digital markedsføring student, velg en fra dig2100 da vel. Trenger du flere grunner til hvorfor du burde ansette en av oss så les denne.

Den største utfordringen med denne oppgaven var sidebegrensningen. Jeg er helt sikker på at vi godt kunne fått en av oppgavene og likevel hatt problemer med å føle at man sa nok på de ti sidene man hadde til rådighet.

Jeg er fornøyd med min egen innsats. Tiden følte jeg at jeg disponerte godt, det ble heldigvis ingen lang natt til 5 februar. Jeg har gjort mye research for å få med meg den nødvendig informasjonen og ikke minst forsøke å sjekke om den stemmer. Er det en ting jeg i etterkant skulle ønske jeg hadde gjort annerledes ville det vært å besvart oppgave en ved hjelp av å se på en bedrift. For eksempel AirBnb. Ellers har jeg ikke mye å utsette på eksamen. Da besvarelsen kom tilbake i dag med karakter A kan jeg ikke annet enn å være fornøyd med egen innsats.

Jeg ser frem mot resten av eksamene dette semestret. Den neste er en gruppeeksamen i Google Online Marketing Challenge og den siste er en mappeinnlevering av blogginnlegg.

God helg! 

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

4 kommentarer

  1. Shit, det her var noe annet enn mine stusselige 7 sider.. Grattis med A, og velfortjent! Du skriver veldig bra, og det virker som du har ganske god peiling på det her!

    Og takk for hyggelig kommentar på min blogg btw 🙂

  2. Bra forklarte begreper, reflektert drøfting og god bruk av Porters fem krefter i oppgave 2. Du skriver godt og jeg mister ikke interessen underveis. Velfortjent A, gratulerer! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *