Løplabbet på Snapchat

Snapchat + løplabbet
Løplabbet + Snapchat

Løplabbet er Norges eneste butikkjede som spesialiserer seg på løping. Kjeden har 12 butikker fordelt utover Sør-Norge og kjennetegnes av at de ansatte i butikken selv er løpere med god kunnskap om løping og løpesko. 

Løplabbet sin visjon er å gi deg trygg treningsglede. For å leve opp til dette bruker de i butikken tid på å kartlegge deg og dine behov (blant annet med analyse av steg og speilkasser).

Tidligere har jeg vurdert Løplabbet sin nettbutikk, den vurderingen kan du lese her.

I denne bloggposten skal jeg definere en av Løplabbets målgrupper og anbefale en kanal Løplabbet kan bruke for å nå denne målgruppen.

Målgruppen til Løplabbet

Nordmenn er av de i verden som bruker mest penger på sportsutstyr og løping er mer populært enn på lenge. Løpebølgen vi er i nå er større en den som var på 80 og 90 tallet.

En av Løplabbet sine målgrupper er mosjonister. De som trener kanskje 1-4 ganger i uken og jevnt og trutt sliter ut joggesko. De resiterende demografiske variablene varierer, da det finnes løpere i alle aldre, kjønn og fasonger. Jeg vil likevel tro at de fleste finnes i aldersgruppen 18-50 (basert på observasjoner av Facebooksidens følgere).

Mosjonister er en stor nok gruppe til at det er lønnsomt å satse på dem. Av løpere på elitenivå er Norge et for lite land til at man kan drive mange butikker som spesialiserer seg for dem. Aktive mosjonister bruker også en del par sko i året, noe som gjør at det er muligheter for gjenkjøp flere ganger i året. Derfor er det viktig å bygge gode relasjoner med disse kundene, slik at de kommer tilbake. Det er ikke uvanlig ha minst tre par sko: et par til vanlig bruk, et raskere par til intervaller og konkurranse samt et par terrengsko.

Hvis disse byttes ut en gang i året er det fort snakk om 3000-4000 per kunde kun i sko iløpet av et år. Klær og annet utstyr tilkommer.

Vi kan dele sosiale medier brukere inn i tre kategorier: skapere, deler og kikkere. De aller fleste er kikkere i sosiale medier, noe som betyr at man bare ser på innhold uten å engasjere seg i det. Derfor vil valg av kanal være viktig hvis man ønsker engasjement.

I konkurranse med aktører som G-Sport, Sport1 og XXL er det viktig for Løplabbet å bygge sterke relasjoner med eksisterende og nye kunder. Lojale kunder handler også mer. En måte å skape en sterkere relasjon på er å få kundene til å engasjere seg i din merkevare. Derfor vil jeg anbefale Løplabbet å teste ut en kanal der de gjør det lett for kundene å engasjere seg i deres innhold. Jeg vil foreslå at de tester ut Snapchat. 

Snapchat som kommunikasjonskanal

1,9 millioner nordmenn (over 18+) har Snapchat. Svein Tore Marthinsen anslo i en forelesning på Høyskolen Kristiania at med de under 18 kan vi nok regne med at tallet nærmere seg 2,5 millioner. Det gjør Snapchat til en av de største kanalene (kun slått av Facebook). De gruppene som er sterkest representert er de mellom 18 og 39 år. De som bruker Snapchat bruker appen mye, hele 7 av 10 er innom Snapchat hver eneste dag – og jo yngre brukerne er, jo høyere er hyppigheten av bruk.

Snapchat er en kanal som skiller seg ut fra de mange andre. Når du har sett innholdet blir det borte (nesten). En snap kan være enten en video (fra 1-10 sekunder) eller et bilde. Etter at en Snap er sendt kan den ikke åpnes på nytt. Unntaket er snapper som legges ut på My Story, disse er tilgjengelig i 24 timer og er synlig for alle som følger brukeren som legger de ut.

En undersøkelse gjennomført av Berit Skog viste at det vi deler mest av på Snapchat er grimaser og tullebilder. Andre ting vi deler er situasjoner vi havner oppi, matbilder, hvor vi er, trening og “fine” bilder av oss selv. Sånn sett kan hva vi deler på Snapchat være en refleksjon av hvordan vi ønsker å fremstå.

Kjennetegn ved kommunikasjonen på Snapchat: 

 • Personlig:Snap føles veldig 1-1. Selv når man åpner My Story virker det som personen snakker rett til deg. Selv om snappene er offentlige virker det ikke sånn. Det er også mulig å kommunisere 1-1.
 • Eksklusivitet: Innholdet forsvinner raskt og mye av det som deles på Snapchat er det som ikke blir delt i andre kanaler. Dette fører til at det innholdet som deles på Snapchat føles mer eksklusivt og man vil ikke gå glipp av det.
 • Variert: Snapchat lar deg enkelt variere kommunikasjonen. Man kan enten sende bilde eller video. Man kan ta i bruk mange filtre, emojis og tekst eller bare være helt “rå”. Dette gjør at innholdet man opplever på Snapchat varierer fra dag til dag.
 • Uredigert: Selv om Snapchats kan redigeres med filtere, tekst og emojis er det begrenset hva man kan gjøre. Selv redigerte bilder har gjerne inntrykket av å være upolert. Snapchat er mye mer i øyeblikket, en for eksempel instagram som er en perfekt fremstilling av et øyeblikk.
 • Humor:Snapchat er et sted mange går for å bli underholdt. Det kan man se bare av hvilke funksjoner Snapchat med tiden har lagt til.
 • Historiefortelling: Spesielt My Story brukes mest til å fortelle historier. Over en serie på mange snaps kan man fortelle en historie. Hvilke historier man velger å fortelle burde være knyttet til bedriftens mål.

For Løplabbet betyr dette at mange av deres kunder og potensielle kunder er på Snapchat. At de som bruker Snapchat bruker appen såpass mye gjør at Løplabbet her hyppig har muligheten til å vise seg frem og snakke med sine følgere i kanalen. For en kommersiell aktør vil My Story funksjonen være den mest funksjonelle. Her kan Løplabbet poste innhold som alle deres følgere kan se. Det at innholdet forsvinner er også med på å aktivere et psykologisk prinsipp som gjør at vi føler en større trang til å få det med oss. Det vi ser i Facebookfeeden kan vi alltids finne igjen senere. Gjennom å ha en strategi for hva man skal dele på Snapchat og hvordan man skal fremstå og kommunisere (spille på kanalens kjennetegn) der kan Løplabbet bruke Snapchat som en kanal i merkevarebygging.

Løplabbet på Snapchat?

Som vi har sett har sett er målgruppen til Løplabbet sannsynligvis aktive på Snapchat og dette er en kanal brukerne gir stor oppmerksomhet. Treningsbilder er det mange som deler på Snapchat, noe som stemmer overens med hva Løplabbet ønsker å prate om. Jeg tror det derfor vil lønne seg for Løplabbet å eksperimentere med Snapchat som en del av sin kommunikasjonsmiks.

Med store konkurrenter som G-Sport, Sport1 og XXL er det viktig for Løplabbet å skille seg ut. Dette gjør de ved å fokusere kun på løpesko og ved å være eksperter på området. Snapchat er en kanal der de kan kommunisere ut dette skillet og virkelig vise hva de er gode for.

Jeg skal nå se litt nærmere på hva Løplabbet kan gjøre på Snapchat, hvordan de kan få følgere og noen utfordringer Snapchat bringer med seg.

Hva kan Løplabbet gjøre på Snapchat?

Som vi har sett er Snapchat en kanal som er mer personlig og “usminket”, noe som kan være med å få visst frem merkevaren på en annen måte en tidligere.

En av de største ulempene med Snapchat er at det er vanskelig å oppdage nye folk, men dette er også en av styrkene. Ved at folk aktivt må legge deg til vet du at de som har gjort det ønsker å se ditt innhold.

Siden å sende en snap er lavterskel for mange og kun kan ses av mottaker kan Snapchat være en ypperlig kanal for å engasjere kunder som ellers kun ville vært “kikkere” som ikke engasjerte seg i postene. Derfor burde man i my story jobbe med å lage innhold som skaper engasjement og legge opp til dialog. Sosiale medier går tros alt to veier.

Her er noen ting Løplabbet kan dele/snakke om/gjøre på Snapchat:

 • Felles treninger med butikkene: Flere av Løplabbet sine butikker arrangerer løpetreninger hver uke. Ved å dele informasjon om disse treningene og hvordan stemmingen er på disse kan man trekke til seg flere løpere til disse treningene.
 • Løp de arrangerer: Løplabbet arrangerer flere løp i året. Med Snapchat kan de informere om påmelding til løpene og de kan dele hvordan løpet utfolder seg med Snapchat.
 • Tilbudsvarer: Snapchat kan brukes til å promotere tilbud i nettbutikken og butikkene.
 • Nye varer i butikken: Det er alltid spennende med nye varer i butikken. Med Snapchat kan Løplabbet fortelle sine kunder om de nye varene som har kommet inn i butikken.
 • Produkttester: Løplabbet driver fra før mye med produkttester,  disse kunne man også vist på Snapchat. En av de ansatte som løper på nye sko og forteller om hvordan det er kan friste folk til å sjekke ut skoene i butikken.
 • Trenings tips: Løplabbet sine kunder er løpere. De som jobber i butikken og idrettsutøvere de samarbeider med kan dele trenings tips slik at kundene skal komme i bedre form. Man kan også få brukere til å sende inn tips.
 • Konkurranser: Siden Snapchat er en lavterskel kanal passer den seg ypperlig til å arrangere konkurranser siden det er sannsynlig at følgerne engasjerer seg og deltar. Et eksempel på en konkurranse er å be folk sende bilde av sine mest slitte joggesko for å kunne vinne et nytt par.
 • Q&A/Spørsmål og svar: Trening og utstyr til løping er det mange som kan ha spørsmål til. Løplabbet kan bruke Snapchat til å arrangere Q&As der følgerne kan sende inn spørsmål og få de besvart. Slik kan Løplabbet få vist frem sin kompetanse gjennom kanalen. Dette er også med på å engasjere brukere og potensielt lar brukere som ikke kan komme til butikken få hjelp med det de lurer på.
 • Rekruttering: Bedrifter må støtt og stadig ansette, hvorfor ikke lyse ut stillingen på Snapchat? Her har du personer som er interessert i det du driver med og din merkevare. Når Løplabbet har ledig stillinger kan Snapchat være en kanal de kan spre ordet om stillingen og kanskje finne den rette kandidaten?

Hvis man spør om tillatelse fra de som har sendt inn Snaps kan disse brukes som innhold som kan brukes i andre kanaler. Har man fått inn et bilde av noen som løper i helt nye sko fra Løplabbet kan det godt hende at dette bilde ville gjort seg godt i Løplabbet sine andre kanaler. Bruker generert innhold som promoteres kan virke mer troverdig enn fra leverandøren selv.

Utfordringer med Snapchat

Ståle Lindblad sier at man ikke kan betale regninger med Facebook fans, det samme gjelder med Snapchat følgere. Derimot kan man ved å tenke smart bruke Snapchat til å utløse kjøp i nettbutikken, påmeldinger til arrangementer og besøk til butikken.

En utfordring med Snapchat er at det ikke er alt for enkelt å måle effekten av Snapchat. En måte man kan gjøre dette på er å lage unike rabattkoder slikt at man kan se salget kom fra noen som så tilbudet på Snapchat, at man ber dem gå på en spesifikk URL som kun de på Snapchat vet om eller følger med på salget av varen som er promotert på Snapchat den dagen.

Snapchat krever også en del vedlikehold. En snap er synlig frem til noen ser den og varer i maks 10 sekunder. Snapper du legger ut på My Story varer kun i 24 timer.  Så har du ikke lagt ut noe på 24 timer vil ikke nye følgere heller se at kontoen er aktiv.

Det er viktig å ikke bare være på Snapchat for å være der. Snapchat må være en del av en overordnet strategi med klare mål for hva man ønsker.

Inspirasjon til Snapchat

Før man starter kan det være lurt å se hva andre bedrifter gjør på Snapchat. Her er et par bedrifter som bruker Snapchat til å engasjere og til å selge produkter. Sjekk dem gjerne ut.

Unisportstore (unisportlife på snapchat): Fotballbutikk som deler livet i butikken, viser frem nye varer, produkttester, er på fotballkamp, viser frem messer de er på og viser behind the scenes på photoshots.

Get inspired (getinspired_no på snapchat): Viser frem produkter og priser, viser hvem som er på jobb på kundeservice (oppfordrer til kontakt) og viser frem trening/turer.

Forslag til en My Story

Her er et forslag jeg har laget til hvordan en My Story fra Løplabbet kunne sett ut:

Hvordan kan Løplabbet få følgere?

I Snapchat er det ingen enkel måte å oppdage nye brukere på. Noe som gjør at man må jobbe med å gjøre sin Snapchat konto synlig på annet vis.

Den enkleste måten å gjøre dette på å er å spre Snapchatbrukeren sin i andre kanaler. Løplabbet har en aktiv Facebookside de kan dele kontoen på, i sitt nyhetsbrev, på Instagram og på nettsiden deres. Det er også viktig å gi en grunn til hvorfor man skal følge, ikke bare si “følg meg”. Fortell heller om noe relatert til en story du har ute nå eller skal legge ut. For eksempel: “I dag skal vi teste ut en ny sko fra Altra, følg oss på Snapchat for å få med deg testen!”.

Her er det også lurt å legge ved en Snapchat URL som gjør at brukere på mobil automatisk legger deg til på Snapchat når de klikker og at de på desktop får opp din Snapcode som de kan scanne med mobilen. For å lære hvordan du kan finne og dele din Snapchat URL klikk her.

Ved hjelp av Snapcodes (en form for QR kode) kan man få spredd brukeren offline. Koden kan printes ut og henges opp i butikker, være klistret ved kassen eller ligge ved alle pakker som blir sendt ut fra nettbutikken. I butikken kan man for eksempel gi 10% rabatt til alle som legger til Løplabbet på Snapchat.

Da Amanda Storsenter skulle lansere sin Snapchatkonto printet de ut sin Snapcode å limte den på fliser på gulvet rundt omkring på sentret, de hadde snapcoden på t-skjorter og hengende på veggen.  En annen som bruker Snapcodes for å få flere følgere er Meny Ringen som blant annet har Snapcodes hengende ved kassen.

Snapcode på Meny RIngen
Meny Ringen har Snapcodes ved kassen.

Løplabbet + Snapchat = ?

Avslutningsvis vil jeg si at Snapchat er en kanal som kanskje krever mer tid enn andre sosiale medier. Det krever en del kreativitet og vilje til å by på seg selv, men med godt arbeid kan Snapchat være en kanal som hjelper Løplabbet å skille seg ut fra konkurrentene og som er med på å styrke kundelojaliteten og trekke til seg nye kunder til butikken.

Kjapt oppsummert anbefaler jeg Løplabbet å eksperimentere med Snapchat. Snapchat er en kanal som får mye oppmerksomhet av brukerne, noe som gjør at det er verdt å investere tid her. Etterhvert som andre kanaler får flere og flere aktører som tar dem i bruk er Snapchat fremdeles et sted man kan “break trough the noise”. Jeg tror at med Snapchat kan Løplabbet nå ut til en av sine målgrupper med nyttig informasjon samt underholde og bygge merkevarkekjennskap og kundelojalitet.

Øvrig kilder: 
Sosial Kommunikasjon av Cecilie Staude og Svein Tore Marthinsen

Likte du denne bloggposten? Da vil du kanskje like disse også:
Hvordan komme i gang med Snapchat for bedrifter
Hvordan finne din Snapchat URL 

 

 

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

8 kommentarer

 1. Veldig bra innlegg Even! Helt enig i at Løpelabbet burde ta i bruk Snapchat, som mange av deres konkurrenter gjør (Gsport blant annet). Utrolig morsomt og kreativt forslag til bruk av story, samtidig som at dette også er meget relevant for forbruker som skal velge seg et par løpesko. Lykke til videre! 🙂

 2. Veldig bra innlegg, Even! Jeg syntes Snapchat er en gyllen mulighet for Løplabbet å markedsføre seg på, da de kan nå utrolig mange i sin målgruppe og ikke minst at de kan skille seg ut fra de andre sportsbutikkene på nettopp dette!
  Veldig morsomt at du har laget en video som viser hvordan de kan gjøre det på Snapchat, det syntes jeg var sporty gjort av deg! Håper Løplabbet vurderer å bruke Snapchat i fremtiden.
  Stå på i siste innspurt 🙂

 3. Utrolig bra skrevet oppgave. Det virker som om du har satt deg godt inn i Tema. Kjennetegnene ved kommunikasjon på Snapchat nyttige for å få en større forståelse av snapchat som kanal. Du skriver veldig strukturert, og det er lett og følge deg hele veien.

  Videoen du har laget med forslag til my story er helt rå. Merker selv jeg ble interessert i løpeskoen du viste der. Lurt å forklare fordeler med skoen underveis i historien du har laget.

  Bra jobb!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *