Hvordan komme i gang med e-postmarkedsføring

Har du lyst til å redusere kostnaden per konvertering? Har du lyst til å drive med 100% sporbar markedsføring? Vil du nå kundene dine (nesten) gratis? Da burde du starte med e-postmarkedsføring. 

E-postmarkedsføring er en av de mest effektive kanalene å markedsføre på om du er ute etter en høy ROI. Noen undersøkelser viser at for hver kroner man innvisterer i e-postmarkedsføring får man 38 igjen. En undersøkelse gjennomført av Mckinsey viser at e-postmarkedsføring er 40 ganger mer effektivt for å skaffe nye kunder enn Facebook og Twitter. 

E-postmarkedsføring har for mange blitt assosiert med spam, men dette endrer seg med ny teknologi. Med automatisjon og triggerbaserte eposter har e-postmarkedsføring gått mer og mer bort fra “spray and pray”-metoden.

La oss lage en “golden rule” for e-postmarkedsføring: Behandler du kundene dine med respekt, så vil e-post være en av dine mest effektive kanaler å drive salg i.

PS: Strategien du utvikler for e-postmarkedsføringen din burde være en del av din overordnede strategi. Her kan du lese mer om hvordan du lager en effektiv strategi. 

Denne bloggposten er ment for:

 • deg som er ukjent med e-postmarkedsføring og trenger en innføring i hva det er for noe og lære hvordan man kan lykkes med epost.
 • for deg som har kjørt noen sporadiske kampanjer, men ikke sett de ønskede resultatene eller tom for ideer på hva du kan gjøre.

I bloggposten vil du få en introduksjon til ulike leverandører, se kreative eksempler og mye mer som vil hjelpe deg på vei.

For å lykkes med e-postmarkedsføring er du nødt til:

Har du kontroll på disse skal det mye til for å ikke lykkes med å tjene penger på e-postmarkedsføring.

1) Bygge en e-postliste

Det er ikke mye vits å drive med e-postmarkedsføring hvis man ikke har noen e-poster å sende til, derfor er noe av det viktigste du gjør å fokusere på å bygge e-postlisten din.

Hvis du skal få noen til å gi deg noe, så må du ofte selv gi noe tilbake. Mange velger å gi bort rabatter, et nyhetsbrev eller nyttig produktoppdateringer for å gjøre det lettere å bygge listene sine. Hva som er den riktige måten for deg kan jeg ikke svare på, men prøv å sett deg selv i hode på kunden og tenk over hvordan de vil reagere når de blir spurt om å gi deg e-postadressen sin:

 • Hva får jeg for å gi deg e-posten min?
 • Hvor ofte kommer jeg til å få e-post?
 • Kommer du til å spamme meg?
 • Får jeg noen rabatter?

Dette er spørsmål som du burde tenke på og besvare når du lager skjemar eller popups hvor du ber noen melde seg på listen din.

Her er noen gode eksempler på hvordan man kan be om noens e-postadresse:

Sleeknote er klare og tydlig på hva du får om du melder deg på deres liste.
Sleeknote er klare og tydlig på hva du får om du melder deg på deres liste.
Innsammling av e-postadresser ved utsjekk på en nettbutikk.
XXL samler inn e-poster blant annet på bunn av nettsiden.

Om jeg tar en titt i min egen innboks og ser hva som har fått meg til å gi bort e-postadressen min har dette fungert:

 • Få rabattkode ved å melde seg på
 • Få informasjon ved lansering
 • Gratis e-book
 • En e-post serie (eks: En epost i uka med markedsføringstips)

Nå som du har fått noen ideer til hvordan du kan bygge listen din er det på tyde å finne de riktige verktøyene for å gjøre det. Her er noen nyttig verktøy for å hjelpe deg bygge e-postlister:

 • SumoMe:  et verktøy fult av funksjoner som hjelper deg øke trafikken på nettsiden din. Blant annet et godt utvalg av verktøy for å samle e-postadresser. Fungerer sammen med de fleste e-post verktøy. Har en gratis og en pro versjon.
 • Sleeknote: lar deg sette opp forms og popups på minutter. Fult av funksjoner som som er nyttig for deg som skal bygge listen. Har en gratis prøveperiode.
 • Optinmonster: er ganske likt Sleeknote. Lar deg enkelt designe egne forms og popups. Fult av andre nyttig funksjoner som A/B testing.

PS: Markedsføringsloven forbyr deg fra å sende e-post reklame til personer som ikke har gitt deg tillatelse. Du kan sende til e-postadresser som ikke tilhører en bestemt person, f.eks til firmapost@firma.no. Du kan lese mer om lovverket her. 

2) Sende ut e-poster

Nå som du har samlet inn noen e-poster er det neste steget naturligvis å sende e-post. Om du vil kan du sende ut e-postene dine fra både Gmail eller Outlook (husk å bruke BCC feltet så ikke du deler listen med alle mottakere). Dette kan fort bli litt rotetet, spesielt om du har en begynner å få en god del e-poster. Derfor vil det være lurt å skaffe deg et e-post program. Å bruke et program vil også gjøre det lettere for deg å analysere kampanjene dine og se resultatene fra e-postene du sender ut.

Her er noen ulike programmer du kan bruke:

 •  Mailchimp: kanskje det mest populære e-postverktøyet i verden? Er gratis å ta i bruk og passer for de fleste. Mange mer avanserte funksjoner om du er villig til å betale.
 • Campaignmonitor: er et enkelt å bruke (men mer avansert) verktøy for e-postmarkedsføring som har mange gode automatiserings muligheter. Lar seg koble opp mot hundrevis av andre apps. Koster fra 9$ i måneden.
 • GetResponse.com: har mye av det samme som Campaignmonitor og Mailchimp. I tilegg til å være et bra verktøy for e-postmarkedsføring har getresponse løsninger for å arrangere webinarer og for å bygge landingssider.  Koster fra 15$ i måneden.

PS: Husk på å ikke bare bli en av de som sender e-post en gang annen hver fullmåne og kun når det er salg eller du har lansert et nytt produkt. En måte du kan løse dette på er å sette opp en automatisk serie med e-poster som går ut etterhvert som folk melder seg på. På denne måten vil du ha bygd et sterkere forhold til mottakeren den dagen du skal sende ut ditt supertilbud.

3) Velg riktig type e-post

Nå som du har startet å bygge en liste og har funnet ut hvordan du skal sende ut e-postene dine er det på tide å finne ut hva du skal ha i dem. Det finnes mange typer eposter du kan sende ut, her er noen forslag:

 1. Nyhetsbrev
 2. Tilbud
 3. Kunngjøring
 4. Invitasjon til Arrangement
 5. Transaksjonsmeldinger
 6. Remarketing

Nyhetsbrev:

er en e-post som jevnlig sendes ut til en liste om et spesielt tema. Et nyhetsbrev er perfekt for deg som ønsker å holde kontakten med de du allerede “kjenner” (eks: kunder). Du kan lære mer om hvordan du lage det perfekte nyhetsbrevet her.

Unsplash sitt nyhetsbrev.
Unsplash sender ut nyhetsbrev hver uke til sine fotografer for å holde dem oppdatert på trender

Tilbud:

Ja, du tenker riktig. Disse e-postene er e-poster med tilbud. Med disse er målet å få konverteringer. Du trenger nødvendigvis ikke gi en rabatt eller ha et salg for å sende en slik e-post. Du kan også vise frem nye produkter og oppmuntre til kjøp. Disse kampanjene burde fokusere på produktet som vises frem og ha en klar call-to-action så det er lett for de som er interessert å benytte seg av tilbudet ditt.

Fitbit tilbudsmail
Fitbit viser frem sitt nye produkt Fitbit Flex 2 og kommer med en tydlig CTA.

Kunngjøring:

Om du har lansert et nytt produkt, en ny funksjon eller en ny tjeneste kan det være lurt å sende ut en e-post. Disse e-postene er perfekte for deg som ønsker å holde kunder oppdatert på hva bedriften din driver med. Selv om målet med denne e-posten er å vise frem noe nytt så kan den være et nyttig verktøy for å drive trafikk og salg på nettsiden din.

Samsung epost
Samsung sendte ut en e-post om at de snart skulle lansere noe stort

Invitasjon til arrangement:

Målet med denne typen e-post er få få folk til å delta på arrangamentet ditt. Å få kunder til å delta på arrangamenter kan være en nyttig måte å knytte sterkere relasjoner mellom deg og dem.

Antonsport nyhetsbrev
Antonsport innviterer til åpning av ny butikk.

Transaksjonsmeldinger:

Transaksjonsmeldingerer e-poster som sendes etter en transaksjon er gjennomført, som oftest et kjøp. Transaksjonsmailer har opptill 8x så mange klikk som annen type epost og genererer opptil 6x så mye inntekter. Veldig få gjør noe ekstra ut av transaksjonsepostene, så her er det muligheter for de som prøver seg frem.

Under kan du se teksten CD Baby sendte ut som bekreftelse på at varen var på vei. E-posten har blitt sitert over 40,000 ganger på nett.

Your CDs have been gently taken from our CD Baby shelves with sterilized contamination-free gloves and placed onto a satin pillow.

A team of 50 employees inspected your CDs and polished them to make sure they were in the best possible condition before mailing.

Our packing specialist from Japan lit a candle and a hush fell over the crowd as he put your CDs into the finest gold-lined box that money can buy.

We all had a wonderful celebration afterwards and the whole party marched down the street to the post office where the entire town of Portland waved ‘Bon Voyage!’ to your package, on its way to you, in our private CD Baby jet on this day, Sunday, December 11th.

I hope you had a wonderful time shopping at CD Baby.  We sure did.
Your picture is on our wall as “Customer of the Year”.  We’re all exhausted but can’t wait for you to come back to CDBABY.COM!!

Thank you once again,

Derek Sivers, president, CD Baby

Remarketing: 

Remarketing brukes for å nå de som har vært innom nettstedet ditt, men ikke gjennomført ønsket handling. Et eksempel på remarketing med e-postmarkedsføring kan være å sende en e-post til de kundene som har lagt en vare i handlekurven, men ikke kjøpt.  Det kan være mange grunner til at folk ikke handler akkurat når de hadde tenkt til det, derfor kan en påmindelse både være bra for deg og for kunden som får varen de har sett på å kjøpe. Her kan du lese flere caser om remarketing og e-post. 

Amazon remarketing på e-post
Amazon sendte mail med tilbud på bøker jeg nylig har vært inne å sett på

Som du ser er det mange ulike e-poster du kan sende. Dette var bare noen forslag. Det viktigste når du bestemmer deg for hvilken type e-post er hvilke mål du har. Ønsker du å jobbe med kunderelasjonen kan nyhetsbrev være den beste løsningen, men ønsker du å drive salg er det bedre å kjøre på med en tilbudsepost.

Husk å varrier e-post typene dine. Å kun sende nyhetsbrev vil ikke gi deg de beste resultatene, mens å kun sende tilbud kan få motakkerne til å se på deg som en spammer.

4) Hvordan skrive gode e-poster

De fleste av oss får mange e-poster om dagen. Bare ta en tur i din egen innboks og se på alle de som ligger der. Hvilke e-poster har du åpnet? Hvorfor har du åpnet akkurat dem? Hva gjordet du etter du åpnet e-posten?

Emnefelt: Det er viktig å ta seg tid til å lage gode emnefelt. Det hjelper ikke om innholdet i e-posten din er det beste som noen gang er skrevet om ingen åpner den.

Det moderne emnefelte er ikke lenger bare emne på e-posten din, men også avsender og en forhåndsvisning av e-posten.

I dag ser man avsender, emnefelt og en forhåndsvining av eposten. Her fra outlook.com

Det samme ser man på de fleste e-postlesere på mobil også.

Her ser vi på avsender, emnefelt og forhåndsvisning på Apple Mail på mobil. Her ser vi at Nettbuss kunne fått mer ut av mailen med en bedre forhåndsvising.

Gjengen bak Vero har kommet opp med tre punkter hver hva man må gjøre:

 1. Ikke ha bedriftens navn i emnefelte, det er sløsing med plass. En bedre løsning vil være å ha bedriftensnavn i emnefeltet.
 2. Sørg for at de første linjene i e-posten din er relevant. Mange e-post design har “Se i nettleser” øverst, denne vil synes i forhåndsvisningen.
 3. Test alle de tre komponentene før du sender. Ved å sende en test til deg selv før du sender ut e-posten ser du at alt er i orden.

Innhold: 

Mange markedsførere bruker mye tid på å finne “magiske ord” som skal overtale motakkeren til å akseptere budskapet, noe som kan føre til at budskapet faktisk drukner…

Det viktigste er å skrive tekster og bruke bilder/grafikk som tydlig får frem budskapet ditt. Vi får alle så mange e-poster at vi ikke har tid til å tolke dine.

Klart og tydlig budskap hos HM.. men litt vanskelig å vite hvor man skal komme seg videre?

Gjør det klart å tydlig hvordan man skal komme seg videre. Tekst som er en lenke kan være litt vanskelig å se, så derfor er det lurt å alltid bruke knapper om det er viktige linker.

Hos Teespring er det derimot ikke noe problem å skjønne hvor man skal 😉

5) Ha gode landingssider

Om du har sendt ut et nyhetsbrev om sesongens nye sykler så er det dumt å sende alle fra nyhetsbrevet videre til forsiden av nettbutikken din.

Om noen kom å spurte deg hvor en vare var i butikken ville du vel ført dem til hylleplassen og ikke til inngangspartiet?

Tenk derfor på at nettsiden du sender folk videre til må tilfredstille de behovene de har og svare til forvetningene du har satt i e-posten.

Noe annet som kan være lurt er å lage dedikerte landingssider til kampanjen din. En dedikert landingsside skal:

 • være laget for kampanjen din
 • ha et mål (eks: kjøp) og ett budskap
 • tilfredstille en målgruppe

Du kan lese mer om dedikerte landingssider her på Konverteringsbloggen.

Ved å jobbe med konverteringsoptimalisering av landingssidene dine kan du få ennå bedre resultater, mer om konverteringsoptimalisering kan du lese her.

6) Lær av data

Her er noen av de viktigste tallene du burde se på etter du har sendt ut e-postene dine.

 • Unike åpninger: Hvor mange som har åpnet e-posten din.
 • Bounces: Hvor mange e-poster som ikke kunne bli levert. Antall e-poster ikke åpnet:
 • Hvor mange som ikke åpnet e-posten din.
 • Avmeldinger: Hvor mange som har meldt seg av listen din.
 • Click-Trough Rate: Hvor mange som klikket på en link i e-posten din.
 • Salg: Hvor mange salg som har kommet fra e-posten.

Å lykkes med e-postmarkedsføring kan kreve noen forsøk. Derfor er det lurt å gjøre valg bassert på data fra det du allerede har gjort – da er det lettere å gjøre bedre valg.

Så sett deg ned i etterkant av hver kampanje å prøv å finn ut hvorfor kampanjen var velykket eller hva som var grunnen til at den feilet.

Andre nyttig tips:

 • Ikke glem strategi! Husk at e-postmarkedsføring kun er et tiltak på veien mot målet ditt.
 • Kjør A/B tester. De fleste e-post programmer har muligheten for dette. Test to forskjellig emnefelt mot 10-20% av listen din og velg vinneren når du sender ut e-posten til resten. Dette kan gi en mye høyere open rate. Husk at når du kjører en test må du kun gjøre små endringer (eks: kun forskjellig emnefelt), ved å gjøre dette har du kontroll over hva som faktisk forårsaket forskjellen.
 • Skill deg ut. Vi får alle mange e-poster, derfor er det viktig å prøve ut nye ting for å skille seg ut i innboksen. Har du funnet noe som fungerer? Del gjernet kunnskap i kommentarfeltet under.
 • Personaliser e-postene. E-poster som er personalisert har høyere open rates og høyere konverteringsrate. Bare pass på å test.. få ting er flauere enn å sende mailer med “Hei *§Firstname§*. Pass også på å ikke bruke det for mye.. kan bli creepy. Ikke bruk det mer enn du ville gjort i en e-post til en venn.

_______________________

Takk for at du har tatt deg tiden til å lese denne bloggposten – jeg håper du har fått noe ut av den. Lykke til med e-postmarkedsføringen!

Har du noen gode tips til andre som vil drive med e-postmarkedsføring? Del dem gjerne under her i kommentarfeltet. 

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *