Hvor hører vi på musikk i fremtiden?

Hvor hører vi på musikk i fremtiden?

Måten vi hører på musikk på har forandret seg igjennom tiden. Før var musikk en tjeneste du måtte få noen til å gjøre for deg eller gjøre det selv. Etterhvert ble det mulig å lagre musikken, først på plater, så etterhvert CDer og digitale filer. I dag er musikken alltid tilgjengelig for oss – bare et taste trykk unna. Hvordan vil vi høre på musikk i fremtiden? 

I denne bloggposten skal jeg forsøke å se fremover og  se på hvilke tjenester jeg tror vi vil benytte oss av til å høre på musikk i fremtiden. Med fremtiden mener jeg de neste 2-3 årene.

Min erfaring med musikk

Da jeg flyttet hjemmefra var det en ting som er helt uaktuelt å ta med: CD samlingen min. CD samlingen hadde heller ikke vokst siden jeg var 10 år. Etter det så lastet jeg bare ned musikk. Og de fem siste årene har jeg bare streamet fra Spotify. Sånn sett kan man si at før så eide jeg musikken, så stjal jeg den og nå så låner jeg den.

Jeg skal være ærlig å si at jeg synes det er litt spesielt å betale for noe jeg ikke eier. Den dagen jeg sier opp Spotify abonnementet sitter jeg igjen uten noe musikk. Med unntak av det U2 albumet Apple engang ga meg. Likevel er fordelen med tilgjengelighet til musikk og det store utvalget for en relativt liten sum så stor at jeg ikke gidder å tenke så mye på det.

Det er hvordan jeg hører på musikk nå. Hva tror jeg om framtiden?

Hvor kommer vi til å høre på musikk i fremtiden?

Jeg tror at det er 4 aktører som vil stå for hvordan vi i fremtiden vil høre på musikk. Spotify, Apple, Google og Soundcloud.

Som du ser er dette bare strømmingstjenester. Dette er fordi jeg ikke tror det er noen vei tilbake til lytting på CD-plater eller å kjøpe digitale filer. Disse selskapene har vært med på en disruptiv endring av hvordan vi lytter til musikk. Altså, selv om strømmingstjenestene tidligere kunne være trege, ha lite utvalg og lav lydkvalitet har de nå gått til å bli fullverdig om ikke bedre alternativer en de mer tradisjonelle måtene å høre på musikk på.

Spotify har i dag rundt 20 millioner betalende brukere og tilsammen 75 millioner aktive brukere som har tilgang til over 30 millioner låter. Tjenesten er tilgjengelig i 58 land. Per dags dato er Spotify verdens største streaming tjeneste for musikk (i sin kategori, tjenester som Pandora Radio og Soundcloud har en større brukerbase). Spotify er også den tjenesten som er støttet på flest enheter. Jeg har troen på at Spotify vil fortsette å holde seg i fronten av streamingtjenester. Fordi de er tidlig ute med å være tilgjengelig på nye plattformer og  tilbyr en gratis versjon som gjør at det er lett å spre musikk man finner på Spotify med venner – noe som hjelper Spotify og vokse.  Men de vil få en tøff konkurranse fra de tre andre jeg nevner under her.

Apple Music har til sammenligning 35 millioner låter og 17 millioner abonnenter.  Tjenesten ble lansert i fjor og kommer automatisk på alle Apple sine devicer (Mac, iPhone, iPod (?) og iPad). En av Apple sine store fordeler er at de allerede sitter på alle sine kunder sin betalingsinformasjon. Det å melde seg opp til Apple Music krever ikke mer enn å legge tommelfingeren på sensoren for å komme i gang.  Apple revolusjonerte musikkhandlen med å la oss kjøpe enkelt låter i iTunes og har bygd seg opp som en stor aktør i musikkbransjen. Noe som fører til at de har en god del bransjemakt og det vi ikke overaske meg om de i stor grad bruker denne makten til å skaffe seg eksklusive avtaler med artister eller plateselskaper om å være den eneste som får lov til å streame deres låter.  En ulempe med Apple Music er at man må være abonnent for å få tilgang til musikken, noe som gjør at det er vanskelig å dele musikk og artister man finner på plattformen med andre.

Google Play Music er på ganske likt Apple Music. Du må betale for å få tilgang til musikk. På samme måte som Apple Music kan du her legge inn din egen musikk eller kjøpe kjøpe låter og album. Ved å abonnere på tjenesten får du tilgang til 35 millioner låter. Altså ikke noe spesielt kontra konkurrentene.  Det som gjør Google Play Music interessant for meg er Google sin lansering av Youtube Red. Youtube Red er et abonnement på Youtube som gir deg tilgang til eksklusivt innhold og fjerner all reklamen. En annen ting abonnementet inneholder er gratis tilgang til Google Play Music.  Det vil si at for 9.99$ får man tilgang til både reklamefri Youtube og tilgang til 35 millioner låter.  Google melder seg at Youtube i dag er større en tv og at brukerne ser rundt 40 minutter om dagen. Youtube har i dag rundt 1 milliard brukere. Om bare 1 prosent av disse kjøper Youtube Red og dermed også får et Google Music Player abonnement vil dette tilsvare 10 millioner brukere. 4,0% konvertering vil gjøre dem til den største betalte streamingtjenesten.  4% konvertering burde ikke være umulig, Spotify har 25%. 

Det er også veldig spennende med tjenester som Soundcloud, der hvem som helst kan laste opp sin musikk. Soundcloud har i dag over 175 millioner medlemmer, det er 100 millioner flere en Spotify og musikkbiblioteket deres er på over 100 millioner låter. Tjenesten er åpen for alle og man trenger ingen konto for å kunne høre på musikk der. Noe som betyr at de som legger ut musikk på Soundcloud kan ta seg nytte av nettverkseffekter og musikken kan spre seg raskt.  Det var blant annet via Soundcloud at den norske artisten Kygo ble oppdaget.  Ved å være en del av Soundcloud sitt Premier program har mulighet til å tjene penger på reklamen som er på Soundcloud.

Hvem vinner?

Det trenger ikke nødvendigvis være slik at vi kun sitter igjen med en tjeneste som blir en monopolist på streaming av musikk.

Den jeg tror vil lykkes best er den tjenesten som klarer å gjøre musikken lett tilgjengelig (være tilstede på mange plattformer og i mange formater), har et stort musikkbibliotek og klarer å vokse ved hjelp av nettverkseffekter. Altså, at verdien på tjenesten vil øke jo flere som bruker den. Slik som Spotify som lar meg se hva mine venner hører på og gir meg anbefalinger på bakgrunn av dem. Samtidig som at når musikk deles vil de fleste kunne høre da de har tilgang. Ingen kommer til å dele låter fra Apple Music på Facebook med mindre vennene deres man får gratis tilgang til den eller de har nok venner som er medlem av tjenesten og dermed har tilgang.

Kommer noen andre til å kaste seg inn i kampen? Det er selvfølgelig en del tjenester som allerede eksisterer som ikke er puttet inn i denne bloggposten. En god oversikt kan dere få fra Wikipedia her. At noen av disse vil være med i kampen om å bli størst på musikk er nesten en selvfølgelighet. Det blir også spennende å følge med på om aktører som Facebook og Twitter vil være med. Facebook har jo det siste året forsøkt å ta deler av videomarkedet fra Youtube, det vil jo heller ikke være utenkelig at de vil prøve seg på musikk. Kanskje de kommer til å kjøpe Soundcloud? Twitter har iallefall vært inne på tanken.  

 

Hvilke tjenester vil du bruke for å høre på musikk i 2016? 

Kilder:
Det friksjonsfrie samfunn, Arne Krokan. 2015.
Spotify brukerinformasojn: https://press.spotify.com/ni/information/
Comparison of On Demand Streaming Music Services : https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_on-demand_streaming_music_services
Youtube Red: https://support.google.com/youtube/answer/6305537?hl=en
Google er større en TV: http://www.tek.no/artikler/youtube-er-mer-populaert-enn-tv/191515
Soundcloud Premier: https://on.soundcloud.com/premier

 

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

3 kommentarer

  1. Du skriver jammen bra Even 🙂
    Og du har en fin struktur i analysen din og du gjør bra bruk av eksterne kilder. Her har du et supert utgangspunkt for å markere deg som en flink og kunnskapsrik person på det digitale feltet.
    Stå på videre!

    Hilsen fra Arne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *