Tilstedeværelse i sosiale medier kan både vær viktig og avgjørende for deg som jobbsøker. Det er et faktum at de fleste arbeidsgivere og rekrutterere både vil Google deg og se på de sosiale medier profilene dine. Hva som kommer frem om deg når de klikker enter etter å ha skrevet ditt navn i søkefeltet kan derfor være avgjørende om du får en jobb eller ikke.
Denne uken har vi som går Digital Markedsføring som valgfag vært på studietur til Dublin der vi blant annet besøkte Facebook, Google og lærte tradisjonelle irsk dans. En annen ting vi gjordet var å besøke Institute of Technology der vi fikk en forelesning i “How to be a social media pro”.
Forelesningen ble gitt av Dr. Etain Kidney og handlet om hva man burde tenke på når man skal bruke sosiale medier profesjonelt. I denne bloggposten skal jeg ta for meg noe av det viktigste hun snakket om samt dele hennes 7 tips for å lykkes med sosiale medier som en proff.
Hvorfor opptre profesjonelt i sosiale medier: Persepsjon er virkelighet
Mange vil ha det første møte med deg på internett. Derfor vil det som kommer opp på dine profiler skapet et inntrykk om hvem du er som person. Det blir da hvordan du oppfattes som avgjør hvilke person de tror du er og ikke hvordan du faktisk er.
Det du poster på nettet er permanent og offentlig. Selv de tingene du sletter kan noen andre ha lagret og delt videre uten at du vet det. Derfor kan det være lurt å tenke gjennom en eller to ganger før man poster noe på nett.
Pass også på hvilke muligheter folk har til å poste innhold på dine kontoer. Selv om du ikke poster bilde på Facebook fra den kvelden du var så full at du løp naken nedover Karl Johan betyr det ikke at andre ikke kan gjøre det og tagge deg i det. Derfor er det lurt å forandre innstillinger til at du må godta de tingene du tagges i før taggen blir synlig. PS: Det er også lurt å la vær å løpe naken nedover Karl Johan.
Ved å Google deg selv får du oversikt over det samme som en potensiell arbeidsgiver sannsynligvis vil finne. Ser du noe du ikke vil at de skal finne? Prøv å få det bort. Ved å sette opp en Google Alert vil du få en epost hver gang noe nytt om deg havner på Google.
Twitter og Facebook brukes mest til å få en følelse av hvem du er som person og se på hva du driver med på fritiden. LinkedIn brukes for å se hvilke erfaringer du har, ferdigheter og utdanning.
LinkedIn er også den plattformen flest rekrutterere og arbeidsgivere bruker når de leter etter potensielle ansatte. Ved å ha en god LinkedIn profil kan du lettere bli oppdaget og få muligheter du ellers ikke ville fått. Når vi besøkte Facebook fortalte han ene ansatte der borte at han hadde blitt oppdaget på LinkedIn og anbefalt å søke.
Ønsker du å vite mer om hva tech giganter som Google og Facebook ser etter i jobbsøkere anbefaler jeg at du leser denne bloggposten av Cecilie Henriksen.
Hvordan opptre profesjonelt i sosiale medier
Hva burde jeg ikke ha på profilen min?
Arbeidsgivere og rekrutterere bruker sosiale medier profiler for å kvitte seg med potensielle kandidater. Her er de viktigste tingene som kan få deg kastet ut av bunken:
- Upassende bilder eller upassende informasjon
- Informasjon om alkohol- eller narkotikamisbruk
- Nedlatende prat om tidligere arbeidsgivere
- Dårlig kommunikasjon (språk osv)
- Diskriminerende kommentarer
Hva burde jeg ha på profilen min?
På samme måte som profiler brukes til å fjerne kandidater fungerer det også motsatt vei. Her er de tingene som holder det i bunken.
- Et profesjonelt bilde
- At du fremstår som en med mange interesser
- At man kan føle personligheten din gjennom profilen din
- At du fremstår kreativ
- At du viser gode ferdigheter i kommunikasjon
7 tips for å lykkes som en proff i sosiale medier
- Meld deg inn og vær aktiv.
Ved å være tilstede på plattformer som LinkedIn og Twitter gjør det deg mulig å bli funnet. Ved å være aktiv på disse plattformene får du vist både hva du kan, vist engasjement og øker sannsynligheten for at noen finner deg. Del dine tanker om ditt fag og tilfør verdi til nettverket du bygger deg. - Ta kontroll over din “digitale eiendom”
Pass på at alt henger sammen og det ikke er tvil om at det er knyttet til deg. Prøv å bruk samme brukernavn overalt og la brukernavnet være navnet ditt. @KariNordmann fremstår mer profesjonelt enn @Bunnyears94. På de plattformene som tilbyr det tilpass URL til din profil. Istedenfor at det er http://plattform.no/profil-12345245 kan man ofte gjøre det om til for eksempel: http://plattform.no/evenodegard. - Fortell en historie
Kjenn din egen historie og vær konsistent. Dette betyr at CV din burde stemme med hva som er oppgitt på din Facebook og på LinkedIn samt det du forteller om deg selv på intervju. - Bygg din identitet
Oppdater regelmessig. Post ting som er relevant for deg og ditt fag. Knytt nettverk og skryt av andre der det føles riktig. Bli med i faggrupper og diskuter. - Ha god nettikette
Vær høflig, grei og snill. Vis respekt og hjelp andre når du har muligheten til det. - Pass på omdømmet ditt
Pass på hva du poster om deg selv og hva andre poster om deg. - Bruk sosiale medier til å lære
Benytt mulighetene nettverket du bygger til å lære mer. Les blogger, delta i diskusjoner, hør på podcaster, samarbeid med andre og ta kontakt med eksperter. Alt dette vil være med på å gjøre deg bedre.
Har du noen gode tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet.
Lykke til!