Er horisontal video død?

Det å bruke vertikal video har lenge blitt sett på som amatørmessig. Filmer du i portrettmodus, ja da er du litt blåst.  I dag når du ser på video på mobilen, må du enten vri skjermen eller ta til takke med å se på et lite frimerke. Jeg spør: Er horisontal video død?

vertikal video
Prøver meg på litt vertikal video

Bakgrunnen for denne posten er at her om dagen ble “2015 Internet Trends Report” fra KPCB sluppet, den inneholdt noe statistikk som overasket meg.  Hver dag bruker vi omlag 10 timer (!) foran skjermer, nesten 3 av disse er på mobil/nettbrett.  Det er for eksempel nesten 30 minutter mer en hva vi bruker på en laptop i løpet av en dag. Så hvorfor tilpasser vi video for å bli sett på pc og ikke mobil?

Vertical Video Syndrome

For et par år siden gikk en video viral på YouTube, den handlet om VVS. Vertical Video Syndrome. De som laget vertikal video, vel.. de gjordet noe galt.  De hadde kanskje rett i 2012, men nå begynner statistikken å snakke mot dem.

https://www.youtube.com/watch?v=Bt9zSfinwFA

 Tilpass video or die trying

Mesteparten av videoene vi ser telefon er ikke tilpasset skjermene, ennå det begynner å bli mange år siden iPhonen kom. Hvorfor det? Høyst sannsynlig fordi både tv, laptoper og kinoer er horisontale. Vi er vant til det rett og slett. Men nå, etter 8 år med videotitting på mobilen burde det bli på tide å gjøre noe med det.

Halvparten YouTubes innhold blir nå sett enten på nettbrett eller mobil. Det betyr at du som innholdsprodusent burde begynne å tenke på hvilket format du skal lage videoene dine. Har det noe å si om folk må vri mobilen da tenker kanskje du. Ja det har det, det hadde det iallfall for Jon Steinberg.

Jon Steinberg er CEO i Daily Mail, de er en av mediehusene som er med på Snapchat Discovery. I start perioden eksperimenterte de med å blant annet bruke reklamefilmer som var ment for TV opp mot vertikale videoer som var tilpasset til Snapchat. Resultatet? Snapchat rapporterte tilbake til Daily Mail at det var 9x så stor sannsynlighet for at publikum så en hel vertikal video kontra en horisontal video.

Mer og mer vertikal video

Snapchat er ikke den eneste aktøren som er store på bruken av vertikal video. Live-videostreaming tjenester til mobilen som Meerkat og  Periscope er laget for å sende vertikalt. Keyvon Beykpour ble nylig spurt av en journalist som ikke var noe fan at man kun bruke appen vertikalt hvorfor de ikke hadde en horisontal funksjon. Til det svarte Keyvon “This isnt television. Its a different medium and people generally hold their phones with one hand.” Men, han håpet likevel at de skulle få på plass horisontal video snart, selv om han personlig ikke tror noen kommer til å bruke det.

Er horisontal video død?

Nei selvfølgelig ikke. Det skjønte du nok selv også. Akkurat som det er dumt å måtte vri mobilen for å se på en video vil det være for dumt å vri på hodet eller skjermen du bruker. At det vil bli trendy med tynne og høye tver tviler jeg på.  Derimot vil mer og mer video for mobilen bli vertikal, det er jeg sikker på.

Det viktige take awayet her er at du  tilpasset innholdet ditt (også produksjonen av det..) til kanalen det skal brukes på.  Vertikal video og horisontal video har begge sin plass i hver sine kanaler.

Haters gonna hate

Det vil alltids finnes de som vil hate vertikal video og sverge til at VVS eksisterer. Det vil også finnes de som aksepterer at verden forandrer seg og at det gjelder å henge med.  Jeg tror god tilpasset vertikal video på mobilformatet er the right way to go. Men hva vet jeg vel.  Speculators gonna Speculate.

Hva tror du? Vertikal eller horisontal video? 

 

Av Even Ødegård

Even Ødegård er markedsfører i INEVO og driver den ukentlige markedsføringspodcasten Markedsføringspodden.

4 kommentarer

  1. Man skal alltid filme vertikalt, men jeg ser snapchat som et unntak. Der har det blitt sånn at jeg synes det nesten er krevende å måtte snu telefonen for å se en video i landskap. Snapchat er noe for seg selv der.

  2. Interessant post, Even – og fine poenger her som jeg er enig med deg i. Produksjonen av innholdet må tilpasses kanaler! Det jeg dog stusser på, av egen erfaring, er at jeg opplever kvaliteten bedres noe når jeg filmer med Apple iPhone 6 horisontalt kontra vertikalt. Dette er kanskje bare meg, men jeg opplever at mobilen har enklere for å fokusere, og at gjenstanden i fokus blir skarpere enn det som er rundt. Er det flere med samme erfaring?

    1. Takk for kommentaren Marit! Interesant observasjon. Har ikke lagt merke til det selv, men skal se etter neste gang jeg filmer.

      Vil nok heller ikke overaske meg om den er otimalisert for å filme horisontalt 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *